Potřebujete si přitopit? Zkuste starou dobrou klasiku

 Interier 
20. března 2018 10:00 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Chladnější počasí se připomíná i na jaře a v létě Shutterstock
Topná sezóna skončila, chladné počasí se však během jara i léta připomenout může. Pro krátkodobé přitápění se nejvíce hodí přenosná plynová či elektrická topidla, dobrou službu však udělá i klasický krb či lihový biokrb.

Pro přitápění lze využít oba základní typy krbů na dřevo se spalováním otevřeným i uzavřeným. Krb s otevřeným ohništěm sice zajistí působivou atmosféru, ale jeho maximálně dvacetiprocentní účinnost znamená ve výsledku finanční ztráty. Uzavřené krbové vložky, popřípadě krbová kamna nabízejí finančně úsporný a účinný provoz.

Krbová kamna nevypadají v interiéru tak dobře jako krb

Jak hluboko musíte do kapsy sáhnout, nezáleží na topném výkonu, ale spíše na značce a designu. Pro přitápění je vhodné volit krbové vložky s menším výkonem, popřípadě krb využít pro přitápění ve více místnostech. Nižší výkon a snazší regulaci nabízejí uživatelům krbová kamna, ale nevypadají v interiéru tak dobře jako krb.

Alternativou může být krb na plyn

O výhodách krbu na plyn jsme psali zde. Jako zdroj lze použít buď zemní plyn, nebo propan-butan. V obou případech odpadá prašnost spojená s odpadem. Ekonomičnost provozu je s tradičními krby srovnatelná díky možnosti přesné regulace a využití termostatu. Iluze hoření je navozena pomocí polen ze speciálního materiálu. Cenově se plynové krby pohybují zhruba ve stejném cenovém intervalu jako tradiční krby.

Do bytu se hodí i biokrby

Bez krbu nemusí zůstat ani ti, kteří bydlí v bytových domech. Do bytu je možné pořídit krb na biolíh - takzvaný biokrb. Velkou výhodou biokrbů je jejich snadná instalace, speciální palivo na rostlinné bázi, které při spalování uvolňuje pouze oxid uhličitý a páru (nezapáchá jako například petrolejová topidla), a nízké celkové pořizovací náklady oproti tradičnímu krbu.

Biokrby mají s ohledem na přitápění jednu nedocenitelnou vlastnost. Vedle hlavního topného systému, který bývá závislý na přívodu elektrického proudu nebo plynové přípojce, poskytují možnost přitopit si i při výpadku těchto zdrojů.

Provoz biokrbu vyžaduje omezení

Pro využití biokrbu jsou ale důležitá některá omezení. Místnost by měla být pravidelně větraná a provoz krbu vyžaduje další bezpečnostní opatření spojená s otevřeným ohništěm. Vysokou požární bezpečnost mají takzvané dvouplášťové krby, které mají lepší izolaci. Například pro rodinu s malými dětmi nejsou přesto biokrby vhodné.

Pouhou iluzi hoření poskytnou elektrické krby. Co do nákladů jsou rovněž snadněji dostupné, ale jejich výkon je omezený. Přesto pro přitápění v menších místnostech dostačuje, jen se tepla nedočkáte tak rychle jako u zařízení s větším výkonem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47