Barvou roku 2018 je fialová. Nebojte se ji pustit do interiéru

 Interier 
21. března 2018 07:31 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Fialová je barva, která uklidňuje Internet
Ultraviolet je barvou roku 2018. Objevuje se všude, včetně interiéru. Fialová ale také patří k barvám, které každému nesedí, navíc i pohlcuje světlo. Ale pokud patříte k fanouškům této barvy, určitě se jí nebojte a běžte do ní. Váš interiér díky ní dostane zcela nový úžasný rozměr.

Fialová je barvou mystiky, rozjímání, vědy a duchovního rozvoje. Lidé po staletí věřili, že má fialová barva magickou moc, která stimuluje a uklidňuje. Ve starém Orientu byla fialová symbolem vznešenosti a dovolit si ji mohli jen bohatí lidé. Ale také je to barva, která by vám neměla ujít. Hodí se totiž pro všechny styly. Nábytek ve fialové barvě dokáže interiér úžasně oživit a probudit v něm originalitu a rafinovanost.  

Kam s fialovou

Ať už máte interiér zařízený v jakémkoliv stylu, můžete do něj fialovou bez obav vpustit. Dokáže jej skvěle oživit a udělat z něj originální prostor. Samozřejmě je nutné ji používat s mírou, protože jde o barvu velmi výraznou. Může být dominantní ve formě tapety nebo nátěru na stěně nebo jen jako doplněk například na polštářích nebo porcelánové váze.

Pokud se ale rozhodnete vymalovat fialovou stěnu, zamyslete se nad tím, jestli se vám bude tento odstín líbit třeba ještě příští rok. Vybírat bychom totiž do interiéru měli takové barvy, které nám budou dlouhodobě příjemné. Hodně velkou službu tahle barva udělá, pokud ji necháte promluvit ve formě závěsů či potahů. Navíc je to výhodné i v tom, že je můžete po čase vyměnit.

Fialová miluje šedou

Fialová si skvěle sedne se šedou. Vedle ní exkluzivně vynikne. Chcete-li, aby interiér působil klidnějším dojmem, přidejte fialovou k bílé či nejrůznějším pastelovým odstínům. Dobře vypadá například i fialová stěna za sedačkou v krémové barvě, s fialovými polštáři. Obecně pastelové kombinace s chladnými barvami působí svěže. Ale pokud toužíte po tom, aby interiér vypadal více dramaticky, pak volte zlatou nebo černou. Mimochodem černý interiér zase působí velice luxusně. Více o této barvě i kam ji umístit, jsme psali zde.

Do pokoje či koupelny 

Fialová podněcuje kreativitu, vášeň a vybízí k aktivitám. Je možné ji proto vnést také do pracovny, dětského pokoje užívaného zejména děvčaty, v rozumné míře pak do obýváku či ložnice. Tato barva se skvěle hodí do koupelny, kde dokáže navodit intimní ráz. Čínská nauka feng-šuej doporučuje použít fialovou barvu v místnostech, které mají okna situována na jihozápad.

Potlačuje chuť k jídlu

Fialová se příliš nehodí do malých místností, kde je málo světla a prostoru. Vyvarujte se fialových ploch v malých prostorech, nedávejte ji určitě do chodeb a vstupních hal, kde nejsou okna. Vzhledem k tomu, že výrazně potlačuje chuť k jídlu, není příliš vhodná do kuchyně či jídelny. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve