Centrální vysavač je považovaný za drahý špás. Má ale obrovské výhody

 Interier 
30. března 2018 10:21 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Stačí zapojit hadici do zásuvky a jde se na to Shutterstock
Je to moc peněz, to je častý argument při uvažování o centrálním vysavači. Ano, celková instalace vás sice vyjde na desítky tisíc korun, ty se však vrátí ve větším výkonu a snadnější obsluze stroje.

Snadná manipulace, vyšší výkon a prach odváděný mimo bydlení například do garáže, technické místnosti či sklepa. To jsou hlavní výhody centrálního vysavače. Na druhé straně je však toto řešení poměrně finančně náročné, i když asi ne tolik, jak si myslíte. Podle výrobců stojí základní centrální vysavač včetně motoru a trubek, zásuvek a instalace na klíč kolem čtyřiceti tisíc korun včetně DPH.

Pomůže astmatikům 

A co všechno centrální vysavač umí? Je toho dost, stejně jako další moderní vychytávky do domácnosti, o kterých píšeme zde. Hodí se pro astmatiky a alergiky, protože se dokáže zbavit i nejjemnějších částeček alergenů. Některé systémy centrálního vysávání jsou dokonce schopné vyčistit i rozlité tekutiny, jen je potřeba připojit speciální stěrku.

Majitelé domácích mazlíčků ocení, že k některým vysavačům lze připojit i zařízení určené pro kartáčování domácích zvířat. Aby vás zavedení vysavače tolik finančně "nevysálo", je možné rozdělit si celou investici do dvou částí. 

Nejprve potrubí, pak motor

V té první si necháte nainstalovat rozvody potrubí zhruba za deset tisíc korun, a až budete při penězích, osadíte systém motorem. Variantou je také stavebnice potrubních rozvodů, kterou si můžete nainstalovat svépomocí. Litujete teď, že centrální vysavač nemáte? Nemusíte smutnit, instalace tohoto systému do už postaveného domu nebo bytu je možná.

Kam ukrýt motor?

Potrubí vysavače se totiž dá snadno vést pod podlahou nebo zrušeným komínem či stoupačkovou šachtou, kterou má snad každý byt. V bytech bytových domů je možné agregát umístit například v šatní skříni nebo komoře, ale i na toaletě nebo ve skříňce kuchyňské linky. Důležité je, aby se přefiltrovaný vzduch dostal mimo obývaný prostor a nevířil tak uvnitř prach.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47