Vlastní dětský pokoj je k nezplacení. Poradíme, kdy a jak ho zařídit

 Interier 
28. března 2018 15:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlastní pokoj je důležitý i z hlediska vývoje dítěte Shutterstock
Každé dítě si zaslouží vlastní pokojíček. Ne každý má možnost zařídit svým potomkům jejich sólo zázemí, ale pokud to jen trochu jde, měli by to rodiče svým ratolestem umožnit. Pokojík by měl mít i několikaměsíční kojenec.

Mnohdy sourozenci obývají jeden pokoj společně až do dospělosti. Někdy to z prostorových důvodů ani nelze jinak. Pokud je ale mezi sourozenci pětiletý či větší věkový rozdíl, jsou jejich nároky velmi rozdílné a bylo by ideální, aby měl každý svůj vlastní pokojík.

Kdy je správný čas na vlastní pokoj

Na toto téma se vedou velké diskuze a názory se hodně liší. Hodně odborníků ale je přesvědčeno, že už několikaměsíční kojenec si zaslouží svůj vlastní "pokoj".

I když je takto malé dítě ještě plně odkázáno na své rodiče, mělo by mít přinejmenším svůj vlastní kousek prostoru. Stačí jednoduché zákoutí, s vhodně zvolenými barvami, které se dítě naučí vnímat jako uklidňující prostředí a svůj vlastní prostor.

Stěhování do skutečného vlastního pokoje je nesmírně důležité i z hlediska vývoje dítěte. Kdy ale má tato doba nastat, se nemohou shodnout ani psychologové. Obecně však lze říct, že svůj pokoj by dítě mělo získat asi do tří let věku, podle liberálních názorů do pěti. O praktických radách, jak vybavit dětský pokoj, jsme psali zde.

Parametry dětského pokoje 

Na čem se naopak odborníci shodnou, je minimální plocha dětského pokoje. Ta by měla být alepoň 16 metrů čtverečních pro jedno či dvě děti. Třetí dítě pak potřebuje dalších zhruba 10 metrů.

Dětského nábytku je dnes již na trhu nepřeberně, takže jistě bez potíží naleznete jak kvalitní postel, tak úložné prostory podle svých představ. Kromě nich je nezbytné poskytnout dítěti nějaký pracovní prostor, stůl a dětské židle.

I když je třeba určitý prostor ukrojit praktickým věcem, jako je psací stůl, postel nebo skříň, vždy myslete na to, že batole i předškolák pro své hry nejvíce ocení volnou plochu na podlaze.

Právě proto, že dítě hodně času tráví na podlaze, měli byste této části pokoje věnovat náležitou pozornost. Měla by být zejména teplá a snadno omyvatelná. O tom, jak dětský pokoj uklidit bez zbytečných stresů, jsme psali zde.

A nepodceňte ani osvětlení. Nechcete přeci, aby si vaši malí školáci zkazili oči. Kromě hlavního osvětlení je vhodné pokoj vybavit také lampičkami, například u postele.

Věk žádá změny

Každý věk chce své. S přibývajícími léty se mění potřeby a návyky dítěte, a tomu by měl odpovídat i vývoj jeho životního prostředí.

S dítětem roste postel, předškolák před záplavou hraček upřednostní volný prostor, školák už zase naopak potřebuje vhodně řešený psací stůl. Postupem času také vzniká větší nárok na úložné prostory. Myslete tedy také na to, že žádná podoba dětského pokoje není definitivní.

Jediné, co by se měnit nemělo, je důraz na bezpečnost. Dbejte na to, aby předškolákovi v cestě nestály ostré hrany nábytku. Nábytek by také měl být zajištěn proti pádu. Ani v pokojíku pro starší děti nejsou například vhodné skleněné desky stolu a podobně. Snažte se proto vždy eliminovat veškerá hrozící rizika.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve