Jak nejlépe ochránit obydlí před požárem?

 Interier 
27. dubna 2018 14:19 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud v domě hoří, musíte to zjistit včas Shutterstock
Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán, zní prastará rada. Jak to ale udělat, aby zůstalo u služebníka? Ochrana před požárem patří k nejdůležitějším činnostem, na které byste měli myslet.

Požár vzniká z řady příčin. Mezi nejčastější patří nedbalá manipulace s ohněm a vadná elektroinstalace nebo elektrospotřebič. Jak se zachovat při požáru jsme psali zde.

Základem preventivních opatření je samozřejmě zvýšená opatrnost. Dokola se opakuje, že byste neměli nechat doma zapálené svíčky v době, kdy odcházíte, podobně je tomu s jídlem na vařiči. Evergreenem jsou svítící svíce na adventních věncích, neopatrnost dětí při manipulaci s ohněm nebo přímotopy umístěné poblíž jiných věcí, než stanovují bezpečnostní předpisy.

Pokud v bytě hoří, musíte to zjistit včas

Pokud zohledníte tyto rizikové faktory, dům či byt před požárem z větší části ochráníte. Horší je, když plameny začnou olizovat zařízení bytu třeba od vadné elektroinstalace. V tom případě je potřeba na požár přijít včas, abyste ochránili sebe, své blízké i alespoň část svého majetku.

Je vhodné mít elektrickou požární signalizaci nebo hlásiče požáru, které reagují na kouř nebo zvýšené teplo. Obojí vás na nebezpečí upozorní. Elektrická požární signalizace je moderní ochranou bytu či domu před požárem. Obyvatele domu zařízení informuje opticky i akusticky. K jeho instalaci si ale raději pozvěte odborníka.

U hlásičů pravidelně kontrolujte stav baterie

Autonomní hlásiče požáru jsou povinným vybavením novostaveb. Fungují většinou na baterie, a jak jsme zmínili, reagují na kouř či zvýšenou teplotu. Na trhu je řada variant těchto zařízení. Můžete si pořídit hlásič optický, ionizační, tepelný či hlásič oxidu uhelnatého. Rozmisťují se podle velikosti domu. Nutností je pravidelná kontrola stavu baterie.

I když si domů nainstalujete jeden z výše uvedených hlásičů požáru, měli byste si pořídit i hasicí přístroj či přístroje. Jejich počet i velikost volte podle velikosti bytu nebo domu. K preventivnímu vybavení patří i protipožární nátěry, které prodlužují odolnost konstrukce a tím i dobu potřebnou pro únik a pro hašení. Tyto nátěry slouží i k ochraně rozvodů elektroinstalace. Aplikují se zpravidla na kov, dřevo a sádrokarton.

Podobné vlastnosti mají protipožární dveře. Díky speciálnímu materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, mají při požáru mnohem větší výdrž. Uvádí se minimální doba půl hodiny, což je dost na to, abyste se z hořícího pekla mohli zachránit. Protože protipožární dveře zabraňují šíření požáru, kouře a tepla, umisťují se alespoň tam, kde je riziko požáru nejvyšší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47