Obývací pokoj je výkladní skříní bytu. S jedním světlem si tu rozhodně nevystačíte

 Interier 
27. dubna 2018 11:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obývacímu pokoji sluší více než jedno centrální světlo Shutterstock
Obývací pokoj bývá reprezentativní místností domácnosti. Je místem, kde relaxujeme a přijímáme návštěvy. Osvětlení, které dolaďuje atmosféru a vzhled místnosti, by proto v žádném případě nemělo být zanedbané.

Obývací pokoj bývá „výkladní skříní“ domácnosti a volba svítidel v této místnosti tak hraje velkou roli. Funkčnost by ale v žádném případě neměla ustoupit do pozadí.

Jedno světlo nestačí

Pryč jsou doby, kdy byl jediným osvětlením obývacího pokoje centrální lustr. Aby bylo světlo variabilní a dalo se lépe přizpůsobit aktuální funkci obývacího pokoje, je lepší zvolit několik svítidel, mezi kterými budete moci libovolně přepínat.

Když přijde návštěva, bude vhodnější více rozsvítit. Při sledování televize zase odborníci doporučují světlo tlumenější. Více svítidel vám zkrátka umožní přizpůsobit osvětlení aktuálním potřebám a je zajímavější i z estetického hlediska.

Lampy a lampičky

Centrální svítidla stále hrají velkou roli v celkovém osvětlení obývacího pokoje. Pouze jsou doplněna dalšími světelnými zdroji podle potřeby. Máte-li poměrně vysoký strop, můžete bez obav použít závěsné stropní svítidlo, které zajistí celkové osvětlení místnosti.

Z praktických i estetických důvodů je vhodné doplnit centrální osvětlení vedlejším, které může být zajištěno například stojací lampou. Tu můžete využít při čtení nebo pro zajištění intimnější atmosféry. Použití nepřímého zdroje světla ke slabšímu osvětlení celé místnosti se tak nebraňte.

Pozor na intenzitu světla

Možností existuje celá řada a z širokého výběru osvětlení si vybere opravdu každý. Světlo v obývacím pokoji nemusí a nemělo by být příliš intenzivní (v případě potřeby, například při čtení, poslouží doplňkové osvětlení).

Protože místnost zpravidla neslouží k práci, ale k relaxaci, je vhodné použít osvětlení s nádechem žluté barvy (okolo 3 000 K). V obchodě je nejčastěji najdete pod označením „teplá bílá“. Na rozdíl od chladnějších odstínů takové osvětlení navodí příjemnější a klidnější atmosféru, která vám umožní lépe relaxovat. O tom, jak velkou roli hraje barevná teplota a odstíny světla, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve