Litinové nádobí dělí společnost. Někdo ho miluje, jiný zatracuje

 Interier 
28. února 2018 09:48 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Litinové nádobí je opět v oblibě Shutterstock
Litinové nádobí je součástí kuchyní už opravdu dlouho a v posledních letech opět získává na popularitě. Málokteré kuchyňské vybavení ale dokáže lidi rozdělovat tak moc, jako právě nádobí z litiny. Někdo nadává na složitou údržbu a vyšší hmotnost, příznivci zdravého a ekologického kuchtění na nádobí z tohoto materiálu naopak nedají dopustit.

Litina je čisté železo s vysokým podílem uhlíku, zpravidla nad 2,14 %. Své využití má napříč historií snad ve všech oblastech lidské činnosti a svoje si odsloužila i v kuchyni. Nezničitelné litinové nádobí se zpravidla dědilo po babičkách a čím bylo starší, tím lépe se s ním vařilo.

V dnešní době se vedle technicky pokročilých materiálů klasická litina do kuchyní vrací, a to velmi úspěšně. Litinové nádobí dnes najdete ve dvou variantách - surovou litinu bez povrchové úpravy a litinové nádobí smaltované. Liší se v omezeních, péči a vlastnostech. Pokud máte doma zanesené litinové hořáky nebo mřížky a nevíte, jak je vyčistit bez náročného drhnutí, přečtěte si náš článek zde.

Výhody litinového nádobí

Litina není sice tak dobrý vodič tepla jako hliník, ale stále je lepší než nerez. Vaření v litině je úspornější na energii. K tomu ale litina mnohem lépe akumuluje teplo a především velmi intenzivně a rovnoměrně teplo vyzařuje, čili sálá. Zkušení kuchaři si litinu oblíbili právě kvůli rovnoměrnému pečení nebo smažení při vysoké teplotě bez rizika vzniku studených míst a nerovnoměrného propečení.

Litinové nádobí smí do trouby všechno, s výjimkou kusů s dřevěnými úchyty. Litina samotná je magnetická, takže nádobí přirozeně dobře funguje na indukci bez nutnosti jakýchkoliv úprav.

Surová litina bez povrchové úpravy se po čase takzvaně vypeče a získá přirozenou nepřilnavost. Litina je čisté železo a uhlík, nehrozí tedy, že by se z ní cokoliv závadného uvolňovalo.

Smaltovaná litina má všechny kladné vlastnosti surové litiny v oblasti vedení tepla a akumulace. Smalt na povrchu představuje velmi odolnou a tvrdou vrstvu, která usnadňuje údržbu i používání, činí výrobek odolným proti mycím solím v myčce a kyselinám z potravin a umožňuje litinu “obléknout” do různých barevných variací. Smalt nelze poškrábat ocelovými nástroji.

Nevýhody litinového nádobí

Litina je velmi těžká. Ve srovnání s nerezovým a zejména třeba hliníkovým nádobím je několikanásobně těžší, a to se při manipulaci může zprotivit. Vyšší hmotnost může být limitující třeba při umístění do ledničky, ale kdo litinu kupuje, vesměs je s její hmotností smířený kvůli jejím výhodám.

Surová litina je náchylná k oxidaci (může rezavět) a je nutné ji často používat a udržovat trochu mastnou. Není vhodné v ní ukládat potraviny do lednice (vlhkost podporuje oxidaci) a v myčce se ničí.

Smaltovaná litina má křehký povrch a silný úder, třeba při pádu na dlažbu, ji nenávratně zničí, i když je taková vzniklá vada víc estetická než funkční.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty