Nemáte rádi přeplácané interiéry? Možná vás osloví purismus

 Interier 
02. června 2018 13:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Puristický styl je hlavně o čistotě a designu Pinterest
Ne každý miluje v bytě záclony, koberečky, dečky a spoustu dekorací, ze kterých je třeba pravidelně utírat prach. Jestli se ve svém bytě nechcete cítit stísněně, jednoduše se zbavte všech zbytečností a zařiďte si interiér v minimalistickém duchu. Nebo ještě lépe v puristickém.

Purismus možná někomu zní jako nadávka, to je ale na velkém omylu. Toto slovo vychází z latinského purus, což znamená čistý. Purismus je zkrátka minimalistický styl, který sází na stylovou čistotu v tvorbě s důrazem na detail.

Základní prvky purismu

Puristickému stylu bydlení dominuje hlavně bílá barva, kterou v menší míře může doplňovat třeba dřevo nebo kůže.

V puristicky zařízeném interiéru je jen minimum nábytku, ale když už tam je, je dokonale propracovaný a do puntíku sladěný se zbytkem vybavení.

Zapomeňte na to, že byste si pořídili například lustr, stojací lampu a pracovní lampičku v odlišném designu - naopak vše musí pocházet z jedné kolekce. A o tom, že veškeré vybavení je v prvotřídní kvalitě, není ani potřeba mluvit.

Moderní styl

Purismus je velmi moderní styl, který se odklání od jakékoliv zdobnosti. Na druhou stranu, pokud milujete velkorysost, hodně volných ploch a nechybí vám odvaha nechat v čistotě stylu vyniknout designové kousky, je tento styl to pravé pro vás.

Obvykle tomuto trendu propadnou lidé, kterým je jednoduchý, nekomplikovaný a vzdušný interiér vlastní. Pokud se domníváte, že je byt zařízený v duchu purismu nudný, jste naprosto vedle. Naopak - díky špičkovému designu a neotřelému smyslu pro detail je na co se dívat a co obdivovat.

Barevná škála

Co se týká barev, v puristickém interiéru jich moc nenajdete. Dominuje samozřemě bílá. Tu pak můžete zkombinovat s černou a dalšími přírodními materiály - masivním dřevem, kůží a kovem.

Díky tomu, že je puristický interiér do posledního detailu propracovaný a dokonale sladěný, každá maličkost vynikne - a to v dobrém i špatném slova smyslu. Pro nedokonalost tak není v takovém bytě místo.

Milovníci luxusu si přijdou na své

I když purismus počítá s tím, že investujete také do luxusního vybavení, nemusí to hned váš rozpočet totálně zruinovat. Vzhledem k tomu, že se omezíte doslova jen na pár kousků nábytku a doplňků, budete si moct luxus dovolit. Ve výsledku totiž nezaplatíte o moc víc, než když investujete menší sumy do spousty nepotřebných zbytečností.

Navíc kvalita ve velkoryse pojatém interiéru nejen skvěle vynikne po vzhledové stránce, ale také vydrží déle než laciné a nekvalitní zboží.

Nepodceňte osvětlení

Designové kousky také vyžadují kvalitní osvětlení. Puristický styl se velmi soustředí na osvětlení tak, aby vše vyniklo.

Puristé si dokáží s osvětlením neuvěřitelně pohrát. Neváhají například dopřát vlastní světlo obrazu či fotografii na stěně a celé dílo tak ještě povýší.

Perfektně vyladěný puristický interiér by pak svému majiteli měl dopřát takřka meditativní atmosféru. Tento styl sice rozhodně není pro každého, ale to se na druhou stranu dá říct v podstatě o jakémkoliv interiérovém stylu. Každý byt dokáže o svém majiteli prozradit mnohdy i více, než by chtěl, o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47