Váš byt o vás prozradí více, než možná chcete

 Interier 
19. dubna 2018 12:30 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Styl bydlení vypovídá o povaze člověka Internet
Možná o tom ani nepřemýšlíte, ale každý si svůj byt zařizuje podle své vlastní osobnosti. A díky tomu se tak jen podle použitých barev či stylu nábytku dá hravě poznat, jaké jste povahy.

Pokud si nenecháte svůj byt vydesignovat nějakým návrhářem, ale sami se podílíte na jeho vzhledu, nutně se v takovém interiéru obtiskne vaše osobnost. Jsou o tom alespoň přesvědčeni psychologové. A co o vás tedy váš byt vypovídá?

Útulný byt

Pokud je váš byt útulný a hýří teplými barvami, pravděpodobně jste upřímný, přátelský a přizpůsobivý člověk.

Dalším výrazným prvkem, který tento typ lidí upřednostňuje, je pak masivní sedací souprava s polštářky a dekorativními prvky.

Citově založení lidé se pak ve svém bytě rádi obklopují vzpomínkami. Často tak mají na stěnách či policích nejrůznější rodinné fotografie. Ale pozor! Pokud je v interiéru příliš mnoho fotografií vaší osoby, svědčí to spíše o vaší samolibosti.

Něžné prvky a vintage styl

Byt plný něžných detailů nebo zařízený ve vintage stylu s pro něj typickými měkkými polštářky, houněmi či příjemnými dekami zase svědčí o tom, že v něm zřejmě bydlí melancholik. Tito lidé často přemýšlejí o životě a obvykle docházejí k poznání, že život není žádnou procházkou v růžové zahradě. Snaží se proto alespoň pobyt v bytě něčím zpříjemnit.

Melancholici se rádi obklopují pohodlným nábytkem, který má "duši". Nejde tolik o vzhled, jako o atmosféru, kterou nábytek a dekorace vytvářejí. O vintage stylu jsme blíže psali zde.

Minimalismus

Preferujete funkční tvary a kůži v neutrální černé, hnědé nebo bílé barvě? Tomuto minimalistickému stylu bydlení bez vlastních ozdob dávají přednost zejména lidé s introvertní povahou. Strohý minimalistický styl o vás prozrazuje, že rádi používáte logiku a věcnost, zachováváte si jistý odstup a nadhled a jen velmi těžko vyjadřujete své pocity.

O vaší komunikativnosti podle psychologů do značné míry vypovídají okna. Pokud je máte věčně zahalená žaluziemi nebo záclonami, neradi se vyjadřujete na rovinu, ale spíše se snažíte vše zabalit do pěkných slov. Nechcete se tolik vystavovat na odiv a naopak se snažíte si tímto krokem jaksi chránit vlastní intimitu.

Elegance

Dokonale funkční vybavení interiéru říká o svém obyvateli, že je to flegmatik. Flegmatikům se nejvíce zavděčíte nábytkem, který plní alespoň dvě funkce zároveň. Jde o kliďasy, které jen tak něco z rovnováhy nevyvede. Spolehlivě ho ale rozhodí právě nevyhovující bydlení.

Flegmatici milují klasický styl s elegantními prvky. Libují si v přírodních materiálech, především ve dřevě, a v celé škále zemitých barev. Pokud si pořizují pohovku, obvykle neomylně sáhnou po kožené.

Starožitný nábytek

Jestliže ve vašem bytě převažuje starožitný nábytek, s největší pravděpodobností jste svědomití lidé, kteří v životě rádi postupují podle přesných plánů a s náhlými životními změnami se vypořádávají jen těžko.

Excentrické designové kousky se u vás zřejmě v bytě nevyskytují, dáváte přednost starožitnostem, rustikálnímu nábytku a klasickým prvkům. Tento styl vás nepřímo vtahuje do minulosti.

Severský styl

Skandinávský styl je typický pro sangviniky, kteří životem proplouvají bez větších emocionálních výlevů a kteří si s ničím nijak zásadně nelámou hlavu. Tito lidé milují veselejší barvy – například žlutou, oranžovou nebo lososovou, ale ne vždy si v těchto tónech byt zařizují. I když právě skandinávský styl lze s těmito barvami skvěle skloubit.

Mnozí sangvinici ale vsadí i na bílý interiér v severském stylu. Ať tak či tak, jedno snagviniky rozhodně spojuje - milují čerstvé květiny. Obklopují se jimi prakticky celoročně. Nordic stylu jsme se blíže věnovali zde.

Výrazné barvy a nerezové prvky

Že v bytě žije cholerik, poznáte taky snadno. Miluje tapety, koberce a výrazné barvy, například červenou, fialovou nebo zlatou. Cholerik, který často střídá své nálady, často střídá i vzhled svého bytu. Neustále má tendenci ho přestavovat a budovat.

Pro choleriky je také typické to, že se snaží své bydlení stále zdokonalovat a včlenit do něj nové vychytávky. Ty by měly být ideálně vyrobeny z nerezové oceli a měly by mít bezchybně lesklý povrch. Čím výrazné kousky, tím je to lepší. 

Špičkový design

Pokud je vaše povaha extrovertní, odpovídá tomu i váš byt. Zřejmě nedáte dopustit na designový nábytek, umělecká díla nebo staré knihy. To, jak si zakládáte na své vlastní image, se projevuje i při zařizování bytu.

Byt, který obývá excentrický člověk, je obvykle doslova pastvou pro oči. Lidé s tímto povahovým rysem totiž velmi záleží na uznání druhých.

Nepořádek v bytě

Pokud ve vašem bytě vládne poněkud chaos a uklízení není zrovna vaší silnou stránkou, pravděpodobně jen hledáte svoji vlastní cestu životem. Podle vědců se navíc pořádek příliš přeceňuje.

Nepořádní lidé jsou mnohdy neprávem označováni za chaotiky, ve skutečnosti však jde převážně o tvořivé, odvážné a dobrodružné osobnosti. A o pracovním stole to prý platí dvojnásob. Vědci z univerzity v Minnesotě zjistili, že práce na neuklizeném stole přináší nové nápady a povzbuzuje tvořivé myšlení.

Na druhou stranu nic se nemá přehánět, což platí i pro nepořádek. Chaoticky a neprakticky zařízený byt totiž u svých obyvatel může vyvolat i trvalý stres.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve