Problém s ucpaným odpadem mohou vyřešit i živé bakterie

 Interier 
29. ledna 2020 12:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ucpaný odpad umí potrápit Depositphotos
Potíže s ucpaným odpadem musel ve svém životě řešit snad každý člověk. Z ničeho nic zjistíte, že odpad ve vaně, umyvadle či dřezu z nějakého důvodu neodtéká. Naštěstí existuje několik způsobů, jak problém vyřešit. Někdo si vezme na pomoc gumový zvon, jiný třeba živé bakterie.

S ucpaným odpadem vám pomůže každý zkušený instalatér. Nemusíte ale odbornou pomoc vyhledat okamžitě, často jste si totiž schopni odpad sami opravit. Rozhodně tím ušetříte peníze.

Gumový zvon

Obyčejný gumový zvon má doma hodně lidí. Nejde sice o nějak zvlášť hezkou pomůcku, na druhou stranu je to velmi účinný pomocník. V obchodě je k dostání v různých velikostech a za nejlevnější modely nedáte ani 40 korun. Práce s ním není nijak složitá. Nejdříve si do umyvadla nebo vany napusťte vodu a ucpěte přepadovou vpusť.
Odzátkujte, nasaďte zvon na odtok a vytvářením podtlaku se pokuste odpad protáhnout. Pokud tenhle způsob ucpaný odpad neuvolní, budete muset na odpad vytáhnout nějakou jinou zbraň.

Hydroxid sodný

Odpad můžete zkusit pročistit také hydroxidem sodným. Počítejte ale s tím, že chemické prostředky neuvolní odpad v celé jeho délce. Reagují totiž pouze zkraje odpadu. I přesto je vhodné chemické čištění vyzkoušet. Protože voda s hydroxidem sodným reaguje agresivně, je dobré, když se před čištěním vybavíte oblečením s dlouhým rukávem, gumovými rukavicemi a ochrannými brýlemi. Odpad nejdřív prolijte horkou vodou, poté nasypejte odpovídající množství přípravku, nechte působit po dobu nutnou k nahřátí vody ve varné konvici a zalijte.

Živé bakterie

Můžete vyzkoušet i méně agresivní, avšak stejně účinnou alternativu v podobě přírodní chemie pracující s živými bakteriemi, které se živí tukem a dalším odpadem. Bakterie požírají usazený tuk v odpadních rozvodech a tím oddalují nutnost profesionálního čištění o 1 až 2 roky.

Rozebrání sifonu

Pokud žádná z možností nezabere, budete muset přistoupit k rozebrání sifonu a vyčištění odpadu speciální pružinou. Protože při rozšroubování z odpadu vyteče voda sloužící jako pachová zábrana, připravte si kbelík nebo lavor, do kterého bude moci odtékat. Pokud jste si pořídili novější plastový sifon, stačí pootočit čisticím uzávěrem v jeho spodní straně. Po odšroubování odstraňte usazeniny z vnitřních stěn za pomoci mechanické pružiny.

Konec pera opatřený očkem natlačte do odpadního potrubí. Ostré očko se zavrtá do nečistoty, a buď ji rozruší, nebo se v ní zachytí. Otáčejte nejdříve jedním směrem za pomoci kliky na opačném konci a postupně pružinu zasouvejte a povytahujte. Tlačte pružinu tam a zase zpět. Jakmile se odpad pročistí, měli byste zaznamenat viditelný vodní vír.

Tlakové čištění

Pokud se problém ucpaného odpadu týká záchodové mísy a jejího kolena, do které jste vyhodili třeba ruličku od toaletního papíru, hygienické potřeby, dětské vlhčené nebo odličovací ubrousky či vatové tampony, je na místě pořídit anebo vypůjčit si vysokotlaký čistič. Ten pomůže odstranit mechanickou zábranu. Jednejte ale rychle, ať se vám nevyplaví fekálie všude po místnosti. Pokud tlakový čistič nepomůže, volejte havarijní službu – instalatéra s elektrickým čisticím perem. O tom, jak připojit odpad od dřezu či umyvadla, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47