Koberce nemusejí sloužit jen v bytě. Některé typy se hodí i na balkon nebo terasu

 Exterier 
27. května 2018 16:08 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Exteriérové koberce zútulní každý venkovní prostor Shutterstock
Pokud rádi chodíte bosky, možná venku na balkoně nebo na terase oceníte venkovní koberec. Nohy vás nebudou tolik pálit od nahřáté dlažby či jiné podlahové krytiny, navíc chůze po koberci bude komfortnější.

Venkovní koberec může mít různou podobu, takže sladit ho s ostatním zahradním nábytkem by neměl být problém. Někdo dá přednost venkovnímu koberci z přírodních vláken, jiný zvolí umělou náhradu trávníku. Lidé, kteří si na venkovní koberce už zvykli, na ně nedají dopustit. Na terasu si ale můžete pořídit i takzvaný kamenný koberec, jak jsme psali zde.

Vlastnosti exteriérových koberců

Venkovní koberce jsou vystavovány daleko náročnějším podmínkám nežli koberce interiérové. Na koberec budou působit rozmary počasí - déšť, sníh, ostré slunce apod.  Aby byl koberec použitelný také v exteriéru, musí mít tedy určité vlastnosti, které zaručí, že ho intenzivní světlo či pár kapek deště hned tak neponičí. Co je třeba sledovat?

  • Koberec by měl být vyroben z nenasákavého a nesmáčivého materiálu, který je výrazně odolný vůči vodě i vzdušné vlhkosti.
  • Zároveň by měl mít zvýšenou odolnost proti propálení, protržení a dalšímu poničení.
  • Důležitá je také odolnost proti UV záření. Ta by měla zaručit barevnou stálost koberce.
  • Dále by měl být nenáročný na údržbu. Materiál, z něhož je vyroben, by měl být odolný proti zašpinění.

Materiál venkovních koberců

Venkovní koberce se vyrábějí z nejrůznějších materiálů. Jedno ale mají všechny společné - jsou odolné.

Polypropylen

Exteriérové koberce se například často vyrábějí z umělé příze ze 100% polypropylenu. Jedná se o takzvaný umělý sisal, který dokonale kopíruje vzhled přírodního sisalu. Jeho polypropylenová vlákna jsou barvena již při výrobě, nikoli až při tkaní koberců. Takovému koberci nevadí, že zmokne, navíc i přes silný sluneční žár během celého léta zůstává barevně stabilní a hlavně je nenasákavý. Často se jedná o kousky tak dokonale zpracované, že je možné jej využívat z obou stran, jelikož u nich není rozlišen rub a líc. Obvykle je na výběr mnoho barevných provedení.

Přírodní vlákna

Do venkovního prostředí jsou vhodné také koberce z přírodních vláken. Koberce z bambusového, kokosového i sisalového vlákna jsou odolná vůči vodě i vzdušné vlhkosti. Bez obav je můžete nechat venku pod pergolou. Pouze při dlouhých deštích je raději srolujte a uložte na kryté místo, aby zbytečně nezvlhly.

Umělá tráva

Jeden z typů venkovních koberců se nazývá venkovní nebo umělá tráva. V posledních letech se umělé trávníky dostávají stále více do popředí, protože jejich údržba je velmi jednoduchá. Navíc jsou příjemné na dotek, skvěle poslouží i v okolí bazénu a jsou maximálně bezpečné pro děti. A rozhodně neexistují jen v zelené barvě, ale i mnoha dalších odstínech. K dostání je obvykle několik typů travních koberců:

  • Umělý trávník s nižším vlasem - koberec ideální pro terasy, balkony nebo verandy. Je na dotek velmi příjemný a prakticky bezúdržbový.
  • Umělý trávník s vyšším vlasem - vhodný na střešní terasy a balkony. Na dotyk připomíná skutečnou trávu a má velmi příjemný nášlap.
  • Umělá tráva k bazénu - travní koberec s nejnižším vlasem a hustým podrostem. Zadržuje minimum vody a brání zanášení nečistot do bazénu.

Je lepší metráž nebo kusový koberec?

Venkovní koberce jsou obvykle k dostání buď v metráži nebo v kusovém provedení. Čemu dáte přednost, záleží čistě na vás.

Metráž má tu výhodu, že můžete koberec položit prakticky na míru. Na druhou stranu, pravděpodobně vám zbude nějaký odpad. Nejčastěji se tyto koberce prodávají v šíři role 4, 3 nebo 2 metry.

Kusový koberec zase sice nepokryje celou plochu, ale vypadá elegantně a člověk si připadá jako v obývacím pokoji. Některé kusové koberce jsou doslova designovými kousky. Někteří výrobci se dokonce zaměřují i na venkovní koberce určené speciálně dětem.

Údržba venkovních koberců

Vzhledem k použitým materiálům je dobré vědět, že koberce opravdu velmi dlouho zachovávají svůj zánovní vzhled, ale všechny skvrny, které na nich zůstanou, se po zaschnutí hůře čistí. Je tedy vždy vhodné případné skvrny od vína nebo jídla uklidit ihned a nenechat je zaschnout.

Běžnou nečistotu nejlépe odstraníte obyčejnou vodou s mýdlovým roztokem a na pomoc si můžete vzít i takzvané rýžové koště, kterým koberec vyčistíte během pár minut. Naopak zakázané, stejně jako u domácích koberců, jsou agresivní a bělicí přípravky, které by „vyžraly“ barvu a na povrchu nechaly nehezké fleky.

Na konci sezony můžete koberec před uschováním celoplošně vyčistit speciálním suchým práškem. Koberce se nesmí skladovat vlhké.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008