Nábytek pod umyvadlo: Jaký materiál zvolit, aby vám vydržel dlouho jako nový?

 Interier 
26. června 2018 09:34 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud chcete použít dřevo, musíte ho také ochránit Shutterstock
Nábytek pod umyvadlem svádí mnohdy obtížný souboj s vodou. Jaký materiál zvolit, aby vám vydržel dlouho? Samozřejmě je potřeba vybrat nábytek, který je odolný proti vlhkosti. Důležité je ale také olepení.

S ohledem na cenu a odolnost proti vlhkosti je pro skříňku se vsazeným umyvadlem minimem lakovaná MDF deska, tedy středně zhustěná dřevovláknitá deska ošetřená několika vrstvami polyuretanového laku. Vyžaduje ale olepení speciálním lepidlem, aby se deska nenafoukla vlivem vlhkosti.

Větší pozornost je třeba věnovat deskám, na kterých je umyvadlo položené. Pozor na desky z dřevotřísky. Řada lidí se mylně domnívá, že je může polévat vodou. Jejich odolnost vůči vodě je sice vyšší, ale dlouhodobě žádná taková deska nevydrží.

Pamatujte i na to, že cenově výhodné řešení nemusí být vždy to nejvhodnější. Někteří výrobci takových desek dokonce uvádějí, že na poškození desky vodou se nevztahuje záruka.

Vyplatí se tak investovat do laminátu. Zabezpečí odolnost proti vodě na ploše i hraně desky. Jako bonus je navíc odolný i proti odření, lehko se  udržuje a věrně imituje dřevo.

Pokud byste použili dřevo, musíte ho také ochránit. Horní deska takového nábytku by měla být ošetřená lakem. I tak by ale na ní neměla stát voda, musíte ji utírat. Podobně tomu je u nábytku z masivu.

Abyste se vyhnuli komplikacím, volte na horní desku nábytku voděodolný materiál, jako je laminát, sklo, umělý kámen nebo plech. Škvíru mezi umyvadlem či skříňkou na umyvadlo a stěnou vyplňte transparentním silikonem. Zabráníte tak tomu, aby se za nábytek dostala voda.

Při koupi nábytku pod umyvadlo byste měli bedlivě zkontrolovat kvalitu oblepení hran, nanesení laku na plochách a to, zda nestéká po hranách a také kvalitu závěsů na dveřích i zásuvkách. Ohled musíte brát samozřejmě na typ vašeho umyvadla a na jeho pozici na desce. Jak vybrat koupelnové doplňky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve