Zařizujete pokoj pro prvňáka? Poradíme vám, jak vybrat vhodný nábytek

 Interier 
14. července 2018 16:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
S nástupem do školy je potřeba dítěti přizpůsobit i dětský pokoj Shutterstock
A je to tady! Po prázdninách jde vaše dítko do první třídy. Přijde první pořádné odloučení od rodiny a také první obměna dětského pokojíčku. Pokud si nevíte rady, jak zařídit pokoj pro vašeho školáka, poradíme vám.

Tisíce dětem začne již za necelé dva měsíce nové životní období. Půjdou poprvé do školy. A to neznamená jenom nákup školní brašny a dalších školních pomůcek, ale také obměnit stávající dětskou výbavu pokojíčku tak, aby to vyhovovalo potřebám školáka. Co by malému školákovi nemělo v pokoji chybět?

Rostoucí stůl

Základem je kvalitní psací stůl, u kterého se mu bude dobře číst, psát i malovat. Pokud chcete, aby nový kousek nábytku přežil několik let, pořiďte mu takový, který má omyvatelnou desku s pracovní plochou minimálně 120 x 60 cm. Velmi praktické jsou rostoucí stoly, protože jejich výšku můžete postupem času dítěti uzpůsobovat podle toho, jak poroste. Stůl je ideální mít u okna, kde je dostatek přirozeného denního světla. Pokud to dispoziční možnosti pokoje dovolí, je také dobré, pokud školák vidí od stolu až ke dveřím pokoje.

Kvalitní židle

Každý stolek by měl být doplněný o kvalitní čalouněnou židli, která umožňuje rovněž nastavení výšky, ale také hloubky sedu. Při sezení by mělo mít dítě srovnaná záda a nohy by měly být celými chodidly na zemi. U některých typů bývá i podnožník, aby dítě nemělo nohy volně ve vzduchu. Nepodceňte rovněž důležitost pravých úhlů. Měly by být mezi stehny a zády, stejně jako mezi stehny a lýtky. Hodit se vám bude i židle s opěrami rukou, které zajistí další komfort při sezení. Dokonalou kombinací ale bude rostoucí židle tvořit s rostoucím stolem.

Zprava nebo zleva?

Neméně důležitou součástí stolu je lampička. Ta by měla být umístěna tak, aby si malý školák nestínil, tedy v levém horním rohu pro praváky a v pravém horním rohu pro leváky. Vyvarujte se žárovek slabších, než je 60 W. Spolu s lampičkou nechávejte svítit i hlavní světlo. Je to kvůli tomu, aby se oči rychle neunavily. Lampička by měla být umístěna na stabilní ploše, aby nehrozilo, že spadne na zem. Na trhu můžete vybírat i takové lampičky, které mají regulaci jasu a teploty světla. Díky těmto vychytávkám se dá světlo přizpůsobit všem aktivitám.

Úložné prostory

Nezapomeňte také na úložné prostory, do kterých si malý prvňák bude schovávat vše potřebné. Výbornou volbou jsou jak poličky, tak i různé mobilní kontejnery, které můžete libovolně podle potřeby kombinovat a přemísťovat. Tužky, pera a jiné často používané potřeby umístěte do stojanu na desku stolu. Dbejte na to, aby si dítě zvyklo uklízet si pracovní prostor. Protože zejména při psaní domácích úkolů musí mít dostatečný prostor kolem sebe. 

Tabule a nástěnky

Velmi praktickou součástí každého pokojíku je tabule. Vyhrají si s ní nejenom děti, ale pro vzájemné hry či učení ji ocení také samotní rodiče. Na trhu se dá pořídit celá řada různých druhů tabulí, od plechových, skleněných až po deskové s magnetickou úpravou. Dalším řešením jsou korkové nástěnky, na které můžete instalovat nejrůznější fotografie, úkoly nebo rozvrh hodin. Pokud se vám nechce vrtat do stěny, pořiďte magnetickou folii. Dají se totiž jednoduše nalepit na stěnu, jsou omyvatelné a psát na ně můžete stíracími fixami nebo na ně dávat fotky či obrázky pomocí magnetů. Podobným řešením může být i magnetický nátěr.

Jak v malém bytě

Do malého prostoru se nejlépe hodí vestavné skříně a nábytek na míru. Bohužel, to bývá dražší. Nebojte se využít prostor od země až po strop. Snažte se eliminovat zbytečnosti. Co nejméně nábytku, nenáročnost na údržbu apod. Nikdy ale nezapomínejte na prostor, kde si děti budou moci hrát, stejně tak na vhodné doplňky, které pokojík zútulní. A pokud berete obměnu dětského pokoje se vším všudy, včetně malování, máme pro vás tip, jakou nejvhodnější barvu vybrat, aby se malý školák ve svém pokojíku cítil co nejlépe. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve