Kupujete novou postel? Poradíme vám, jak sehnat levnou a kvalitní

 Interier 
10. července 2018 14:49 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na výběru vhodného lůžka záleží Shutterstock
Téměř třetinu života strávíme spánkem. Takže je jasné, že nákup postele prostě odbýt nejde. Navíc to není věc, kterou bychom kupovali každý den. Správný výběr kvalitního produktu je proto nutností.

O nové posteli byste měli uvažovat i v případě, že nějakou máte, ale stěžujete si na nekvalitní spánek. V drtivé většině případů jej má na svědomí právě špatná postel nebo nevhodná matrace. Poradíme vám, jak si připravit skvělé místo na spaní.

Postel nebo gauč?

Jestli nemáte doma příliš místa, možná jste se rozhodli zkombinovat gauč a postel do jednoho. Ne vždy je to však výhra. Takové spaní je dobré leda tak krátkodobě, pokud jsme u někoho na návštěvě. Ani v takovém případě však nejde o žádné terno. Chcete-li si pořádně odpočinout, musíte se vyspat na kvalitní matraci. A to skutečně žádný gauč nemá.

Možná, že u vás doma opravdu nemáte na výběr a postel i gauč si kvůli prostoru dovolit nemůžete. Potom tedy, když už sáhnete po takové variantě 2v1, nechte si v každém případě poradit od expertů ve specializovaných prodejnách, který produkt pro vás bude ten pravý. Existují postele, které jsou stavěné tak, že po obložení většími polštáře budí dojem gauče. Je na nich však umístěna kvalitní matrace – takže se vám v noci dobře spí a přes den skvěle sedí. Nezapomeňte si však vyzkoušet výšku takové postele. Při sezení je nutno dotýkat se nohama země.

Klasická versus kontinentální

Jestliže vybíráte výhradně mezi postelemi, pak budete mít opět na výběr. Koupit můžete obyčejnou postel nebo kontinentální. Rozdíl je především ve výšce a složení. Běžná postel je nižší a má pevný nebo lamelový rošt. V každém případě je zde nutné přihlédnout k použitým materiálům a výrobě. Postel musí být pevná, bytelná, nejlépe z masivu. Kontinentální postel je naopak vyšší a disponuje pružinovou základnou. Ta je schopná poskytnou komfortnější spánek, díky optimálnímu rozložení váhy těla na lůžko.

Velikost postele

Rozhodovat se o velkosti postele budete pochopitelně podle velikosti místnosti. Ale určitě byste neměli kupovat zbytečně malý výrobek. V potaz při koupi je třeba vzít i to, kolik místa vy a váš spolunocležník na ideální vyspání potřebujete. Každý by měl mít dostatek místa.

A máte-li menší byt, přijdou vám určitě vhod i úložné prostory pod postelí. V opačném případě kupujte bez těchto prostor navíc kvůli správném proudění vzduchu v ložnici. Eliminujete tím nejen vlhkost v pokoji, ale i případné plísně. A nezapomínejte ani na správný směr postele v místnosti.

Výběr matrace

Zde přichází další důležitý moment vašeho nákupu. Matrace nabízejí všechny obchody na každém rohu. Nenechejte se však nalákat výhodně vyhlížejícími slevami a marketingovými triky. V každém případě byste se měli zajímat o materiál a složení. Vždy volte přírodní materiály, jen ty dokáží dobře odvádět vlhkost, což jistě oceníte nejen při horkých letních nocích.

Na matraci vyrobené ze syntetických materiálů se budete potit. Přírodní matrace by měly být vyrobené ve více vrstvách, ideálně pěti. Ty zajistí optimální tuhost a tím tedy i optimální podmínky pro odpočinek. Vhodnými materiály jsou bavlna, ovčí rouno nebo přírodní vysoce prodyšný kaučuk. Správnou tuhost zase zajistí třeba kokosové nebo lněné rouno.

Postel před nákupem vyzkoušejte

Opravdu nebudete vypadat divně, pokud si postel budete chtít před nákupem vyzkoušet. Naopak – udělat byste to měli, pokud nechcete kupovat „zajíce v pytli“. Některé firmy nabízejí dokonce zapůjčení postele domů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47