Nenechte se ošidit. Nábytek s dýhou nemusí být masiv

 Interier 
04. srpna 2018 14:06 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyznejte se v nábytku – rozdíl mezi skutečným masivním dřevem a dýhou je těžké poznat Pixabay
Dřevo je velmi oblíbeným materiálem pro výrobu nábytku. Jaké jsou ale přesně rozdíly mezi masivem a dýhou, a která varianta se vám bude lépe hodit?

Původně se nábytek dělal celý ze dřeva, tedy z masivu, který je použitelný prakticky všude. V interiéru hlavně pro výrobu nábytku, ale také dveří, oken, podlah a obkladů. Protože je ale nábytek z masivního dřeva poměrně drahý, vymysleli zpracovatelé dřeva a výrobci nábytku „dýhu“ - tenký pásek dřeva v tloušťce 0,2 až 3 milimetry. 

Kde se vzala dýha

Dýha je tenký plátek dřeva, které je krájen z kmenů. Hlavní rozdíl oproti masivnímu dřevu je ten, že masivní dřevo je řezáno z kmenů. Tím vzniká víc odpadu než krájením dýhy. Její poslání je jasné – kdo si nemůže dovolit nábytek z masivního dřeva, ale přesto chce mít doma dřevěný nábytek, zvolí kompromis. Tedy nábytek z lamina (dřevotřísky nebo MDF desky), na kterém je dýha. Což je výrazně levnější. Navenek přitom nábytek působí jako dřevěný.

Dokonce i odborníci často jen velmi těžko rozeznají, který nábytek je z masivního dřeva a který je jen dřevotříska s dýhou. Deska polepená dýhou z masivního dřeva totiž vypadá velmi podobně jako desky z masivního dřeva. Že se nejedná o plnomasivní desku, poznáte třeba podle struktury dřeva, která se opakuje, nebo rozmístění let je rovnoměrnější apod. Dýhované desky se během let "nekroutí", jako se to může stávat u desek z masivního dřeva. Dýhovaný nábytek poznáte i podle váhy – ten dýhovaný je těžší než nábytek z masivního dřeva. 

Kam masiv a kam dýhu

Do dětského nebo studentského pokoje je lepší masivní nábytek z měkkého dřeva (smrk, borovice). Do reprezentačních interiérů je ale vhodnější dýhovaný nábytek, třeba v kombinaci s masivním dřevem (třešeň, ořech), kovem či sklem. Nábytek dýhovaný musí být podle směrnice právě tak pevný jako nábytek z tvrdého masivního dřeva. Dýhováním se dosahuje zvýšení užitné hodnoty méně kvalitního materiálu, ať už přírodního nebo průmyslového, jako jsou dřevotřískové desky, laťovky a desky MDF.

Ve všech případech je nábytek těžší než masivní. Nevýhodou je možnost odlupování jednotlivých listů dýhy od podkladu a možnost probroušení při opravách. Výhodou je, že dílce bývají tvarové stálé. Dýha se používá především pro vnitřní dekorace nejen na nábytek do obývacího pokoje, kanceláře apod., ale také na dýhované parkety, dýhové tapety a další výrobky. 

Nenechte se ošidit

Dnes je bohužel běžné, že někteří velkoprodejci nabízejí napodobeniny na trhu zavedeného sortimentu tradičních českých firem, ovšem kvalitativně nesrovnatelné. I když máte v letáku napsáno, že je nábytek ze dřeva, vždy si ověřte, zda se jedná o masivní dřevo nebo jen o dýhu. Proto je dobré se na vše doptat. Při nákupu nábytku se také ujistěte, zda má nábytek atesty zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti výrobků. Jak pečovat o dřevěný nábytek jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?