Chystáte se malovat byt? Pozor na volbu barev. Takhle vás mohou ovlivnit

 Interier 
05. září 2018 12:09 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne všechny barvy se do bytu hodí, je třeba vybírat s rozmyslem Shutterstock
Dnes je už prokázanou pravdou, že barvy ovlivňují život i zdraví jedince, tedy každého z nás. Používání barev v životě pozitivně i negativně ovlivňuje jak naše chování, tak i zdraví.

Odborníci nám často doporučují barvy stěn do našich domovů a jednotlivých místností. A to, že například kuchyně fungují v červené, oranžové, ba i v zelené barvě. Pozitivum v podstatě nacházejí v každé barvě. A s ostatními pokoji v domě tomu není jinak. Proč? Protože barvy působí na člověka jako na fyzický objekt, což je velkou pravdou. A mají tu moc ovlivňovat naše biopole. Jak kladně, tak i záporně.

Černobílý svět

Představme si tedy pouze jednotlivé barvy, jejich pomoc i nevýhody v našich životech. Možná se tak naučíme, jak s barvami zacházet. Začněme neutrálním spektrem, což je bílá a černá barva. Tyto neutrální barvy nijak neléčí, ale jsou ukazatelem a umocnitelem barev ostatních. To v podstatě znamená, že pokud se touto barvou obklopujete doma nebo ve svém šatníku, nijak nepodporujete ani nepoškozujete své prožívání světa.

Ovšem pokud se vaše vnímání světa stane také černobílým, je neplné. A pokud se obklopujete ve svém šatníku a domově šedo-černo-bílými variacemi, nemáte šanci posunout váš stav kupředu. Ale pozor, ani vám tyto barvy neublíží, pokud se neoblékáte pouze do černé barvy. Pohlcuje veškerou energii, kterou dále netransformuje. V překladu se dá tedy říci, že neškodí, ale ani nic nového neplodí.

Žlutá rozsvítí obydlí

Tato barva podporuje vliv všeho nového v životě, je to barva slunce. Chcete-li rychlé změny ve vašem životě a podpořit nové začátky, obklopujte se touto barvou. Pomáhá rychlým startům a podporuje úspěšnost nových projektů. Zdravotně pomáhá svalům, zmírňuje nervozitu, revma, kloubní problémy, dávicí reflex… Neočekávaně vhodně působí v kombinaci s červenou barvou.

Rudá vášeň

Červená podporuje lásku a emoce, ale také boj. Je agresivní, a proto bychom ji neměli používat do ložnice. Hodit se bude spíše do obývacího pokoje. Ale jen tehdy, pokud jste akční jedinci. V opačném případě by vám nemusela dělat dobře. Zdravotně červená barva podporuje krevní oběh, což napomáhá při léčení všech krevních a oběhových systémů.

Modrá chladí

Je barvou klidu a koncentrace. Do ložnice a na spaní se naopak hodí. Ovšem jen v případě, že nejste zimomřiví. To by vám dobře nedělala. Modrou barvou se rádi obklopují lidé klidní, mírní a pomalí v rozhodnutích. Modrá přináší klid a ve stresech letargii, je tedy vhodná pro neurotiky, workoholiky a lidi, co vnášejí stres a rychlost do svých životů a do životů ostatních. Zdravotně uklidňuje mozek a jeho činnost.

Ideální zelená

Vědci říkají, že je pro nás zelená nejvhodnější barvou. I při práci, pokud se cítíme unavení, měli bychom si dát pauzu a koukat se ven. Třeba do stromů. Uklidňuje to. Tato barva sama o sobě podněcuje ke klidu, harmonizuje a uzdravuje. Kladně působí na plíce, imunitní systém a překvapivě i na srdce. Velmi blahodárně působí i na kosti a hlavně na náš zrak. Pokud máte problém zdravě zaspat a tvrdě usnout, měla by být zelená do ložnice pro vás tou správnou volbou. Krom klasických barev můžete vyzkoušet i metalické

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008