Nebezpečné bakterie na vás číhají i v super čisté kuchyni. Kde jich je nejvíc?

 Interier 
11. září 2018 14:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I zdánlivě čistá kuchyně je rájem bakterií Shutterstock
Někdo by si možná řekl, že nejvíce bakterií se vyskytuje ve vlhkém prostředí koupelen. Podle mezinárodní studie bakterií v domácnostech se jich ale nejvíce nachází v kuchyni. Některé z nich mohou být i životu nebezpečné.

V kuchyni lidé připravují jídlo, a tak se předpokládá, že jde o docela čisté místo. Opak je ale pravdou. Právě zde se podle studie nachází doslova ráj bakterií. A to i na místech, na která mnozí při úklidu zapomínají.

Zákeřná hrozba

Nejčastěji se v kuchyni vyskytují koliformní bakterie, mezi které patří i Salmonella a E.Coli. Ty mohou způsobit vážná onemocnění. Vědci je našli na více než 75 % houbiček a utěrek na nádobí, které navíc v 86 % domácností obsahovaly i kvasinky a plísně. Dále ve 45 % kuchyňských dřezů, 32 % kuchyňských linek a 18 % krájecích prkének.

Důležité je také pravidelně čistit zásobník na kávu v kávovaru, plísně a kvasinky v něm mělo  50 % z domácností. V koupelně jsou riziková místa dvě, studie odhalila bakterie na 27 % držáků na kartáčky a 9 % kohoutků.

Unikátní bakterie

V každé místnosti domácnosti se vyskytují také bakterie, které jsou zcela unikátní. Naše tělo vylučuje bakterie odlupováním částeček kůže nebo třeba i zívnutím. Doma, ale například i v hotelovém pokoji, takto zanecháváme vlastní biologickou stopu.

Mikrobiologická studie uveřejněná v časopisu Science uvedla, že pokud se přestěhujete do nového bydlení, během necelých 24 hodin bude z pohledu mikroskopických bakterií vypadat jako to staré.

Naučte se přezouvat

Obzvláště v létě si mnozí lidé navykli se doma nepřezouvat. To je ale zásadní chyba. Pokud totiž chodíte doma ve venkovních botách, roznášíte po podlahách a kobercích statisíce bakterií. Některé z nich jsou zdraví škodlivé a mohou způsobit nebezpečné infekce.

Experti tedy důrazně doporučují přezouvat se do domácí obuvi, která je navíc častokrát pohodlnější. Bakterie z ulice si do domácnosti nenosíme pouze na svých botách, přenáší je na tlapkách i naši mazlíčci. Proto by majitelé neměli zapomínat svým chlupatým kamarádům po příchodu domů tlapky umýt.

Prach je plný roztočů

Snad v každé domácnosti se vyskytuje prach. Je zdrojem alergenů a usazuje se na každém povrchu jakékoliv struktury. Najdeme ho na nábytku, podlaze i v kobercích. Při víření způsobeném průvanem, vysáváním, nebo i pohybem osob v místnosti, se dostává do ovzduší a můžeme ho vdechnout do plic. Částice způsobující alergie jsou bakterie, plísně, chlupy domácích zvířat a zejména roztoči a jejich exkrementy. Důležité je tedy i pravidelně vysávat a vytírat podlahy. O tom, jak správně vysavač používat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47