Účinný úklid nesouvisí jen s typem vysavače. Musíte ho umět správně používat

 Technika 
04. září 2018 17:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správná technika vysávání šetří vysavač i vaše zdraví Shutterstock
Ať už máte doma koberce, linoleum či dřevěnou podlahu, asi každý při úklidu podlahové krytiny používá vysavač. Je ale otázkou, zda ho umíte i správně používat. Poradíme, co vše je třeba udělat pro opravdu efektivní úklid.

Pokud se naučíte udělat vše pro skutečně účinný úklid, bude váš byt čistší, ale taky vám vysavač déle vydrží a díky správné technice se vyvarujete i bolesti zad. A to bez ohledu na to, zda doma používáte vysavač klasický nebo tyčový. O tom, na co se při výběru vysavače zaměřit, jsme psali zde.

Správná technika vysávání

Jakmile spustíte vysavač, měli byste s ním jezdit po koberci co nejpomaleji a co nejrovnoměrněji. Zachytí se tím větší množství nečistot, než když koberec přejedete vysavačem jen tak narychlo.  Pokud náhodou narazíte na odolnější nečistotu, pak se nebojte místo přejíždět i víckrát, aby se zajistilo odstranění nečistot usazených hlouběji v koberci. O tom, jak z koberce odstranit některé odolné druhy nečistot, jsme psali zde.

Jednou z důležitých věcí je naučit se při vysávání otevřít okna. Prach, který se prací zvíří, totiž nenasajete, a po dokončení úklidu by se znovu usadil. Takže byste mohli začít s vysáváním znovu. Při otevřeném oknu se prach zachytí do vzduchových proudů a velká část z něj vyjde spolu se vzduchem z okna ven na ulici.

Dobrou zásadou je také regulace sacího výkonu. Pokud se bude ke koberci přisávat, pak se vám bude jednak hůře pracovat a jednak se tím ničí motor vysavače. Ten produkuje větší výkon, než jaký se může využít, bude se ohřívat a může se i spálit. Většina vysavačů má v sobě zabudovanou pojistku, která se sepne, pokud dojde k přisátí. V takovou chvíli je potřeba vysavač vypnout, nechat chvíli odpočinout a znovu zapnout.

Aby záda nebolela

Nejde ale jen o to, aby byl koberec perfektně čistý a ještě jste šetřili vysavač. Je nutné dbát i na své zdraví. Z dlouhého vysávání vás totiž mohou rozbolet záda.

Jednou z možností, jak zdravotním komplikacím předcházet, je proto správná poloha při vysávání. Měli byste být co nejvíce vzpřímení a neohýbat se zbytečně. To znamená vybírat vysavač podle své výšky a nejlépe s teleskopickou trubkou. Ta se vám přizpůsobí a je tedy větší šance, že najdete vysavač vaší velikosti.

Údržba vysavače

Pokud chcete svému vysavači co nejvíce prodloužit životnost, musíte o něj správně pečovat. Obecně platí, že čím více péče vysavači věnujete, tím více vám to oplatí kvalitou a efektivitou své práce.

Naprostým základem je častá výměna prachového filtru (respektive sáčku). Jakmile se naplní, je potřeba ho vyměnit co nejdříve. Jinak se může stát, že vysavač přestane postupně nečistoty sbírat. Stejně tak byste měli sáček vyměnit i v případě, že budete vysávat velmi jemný prach, to se stává třeba po vrtání do zdi. I kdyby filtr nebyl plný, jemný prach by skrze něj mohl při dalším vysávání začít procházet a šel by zpět do místnosti.

Důležité je také pravidelné čištění. Zejména filtrů před a za motorem. Někdy je stačí vyměnit, někdy se však musí umývat. Pak je nejlepší vzít suchý hadr, pokud s ním půjde nečistota setřít, a alespoň ty největší usazeniny odstranit. Zvýší se tím výkon motoru a eliminuje se tím jeho přehřívání.

Podobně byste měli pravidelně kontrolovat hubici nebo kartáč. Nečistoty, které se usadí mezi štětinami, mohou totiž výrazně snižovat sací výkon. Největší problém jsou v tomto případě vlasy nebo třeba zvířecí chlupy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47