Pořádek v lednici je důležitý. Chaos v lednici může mít dopad i na vaše zdraví

 Tipy a inspirace 
01. září 2018 12:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skladování potravin v lednici má svá pravidla Shutterstock
Pořádek v lednici má důležitější funkci než jen tu estetickou. Mít přehled o uskladněných potravinách je sice dobré, ale důležitější je dodržet při skladování jídla v lednici jasná pravidla. Jen tak totiž nebudou potraviny zbytečně podléhat zkáze a tím pádem budete chránit i své zdraví.

Potravin, které do ledničky vůbec nepatří, je docela hodně. Blíže jsme o nich psali zde. Jenže i potraviny, kterým lednička nevadí, můžete vlastní neznalostí zničit. A to tím, že je umístíte do špatné police. I taková zdánlivá maličkost totiž hraje důležitou roli.

Každá surovina totiž vyžaduje skladování při jiné teplotě a vlhkosti. Pokud proto nedodržíte pravidla skladování potravin v lednici, napácháte více škody, než si možná dokážete představit.

Záleží na teplotě i vlhkosti

Obzvláště lidé žijící v panelácích jsou v souvislosti se skladováním ovoce a zeleniny na lednici docela odkázáni. Nemají totiž k dispozici vhodný sklep či dobře odvětrávanou spíž, kde se dá sezonní ovoce či zelenina uskladnit. Jenže aby v lednici potraviny vydržely co nejdéle ve skvělé kondici, musíte vědět, kam je dát a jakou teplotu nastavit.

A nejde jen o nastavení teploty, která by se v chladničce měla pohybovat pod šesti stupni Celsia. Důležité je také udržení správné vlhkosti. Příliš nízká vlhkost způsobuje vyschnutí potravin, tím ztrátu jejich hmotnosti, nutričních složek, ale třeba i barvy. Naopak vysoká vlhkost způsobuje kondenzaci vody, což napomáhá růstu bakterií a plísní.

Významnou roli hraje i výkon chladničky. Odborníci se shodují, že ideální je 80% vlhkost spojená s cirkulací vzduchu uvnitř lednice. Tyto ventilační systémy bývají označeny například No Frost nebo Pure Wind.

Pořádek musí být

Většina lidí dělá chybu v tom, že když přijdou s nákupem domů, vyskládají všechny potraviny chaoticky do lednice doslova hlava nehlava. Málokdo se zamýšlí nad tím, do které police dát uzeninu, maso, zeleninu či jogurty. Přitom každá potravina má úplně jiné nároky na teplotu i vlhkost - ukládání věcí do ledničky by zkrátka mělo mít svůj jasný systém.

Pokud potraviny nejsou na správném místě, začnou se brzy (a úplně zbytečně) kazit. Některé spotřebiče nabízejí i antibakteriální povrch stěn, díky kterému se uvnitř lednice nešíří bakterie, mikroby ani plísně. Tato vychytávka je označovaná například jako Pure Wind Plus, nebo Hygiene Control.

Nastolte v lednici řád

Pokud chcete udržet potraviny v lednici co nejdéle v perfektním stavu, naučte se dodržovat jednoduché zásady, které vycházejí z faktu, že na různých místech v lednici jsou různé teploty. Špatným umístěním snížíte nejen nutriční hodnotu jídla, ale pokud začne podléhat zkáze, může být dokonce zdraví škodlivé. Všechny lednice mají teplotní pásma. Každá přihrádka je tak optimální pro určitý druh potravin.

Horní patra jsou ideální pro čerstvá jídla. Anebo čerstvě uvařená k rychlé spotřebě. Svědčí salátům, ale také pomazánkám, uzeninám, nebo sýrům. V odpovídající výšce – tedy zcela nahoře ve dveřích pak skladujte vajíčka.

Střední patra jsou určena pro mléčné výrobky. Tvaroh, jogurty, smetana nebo máslo. Ve stejné výšce ve dveřích lednice je dobré skladovat otevřené mléko.

Spodní patra patří zelenině a ovoci. Popřípadě - samozřejmě odděleně - i masu a rybám (nejlépe v uzavřených nádobách). V případě, že váš spotřebič disponuje speciálními zásuvkami, označovanými například Bio Fresh, nebo „nulová zóna“, můžete prodloužit čerstvost tím, že lednice v těchto místech udržuje automaticky teplotu nad bodem mrazu a vlhkost až 90 %. Do odpovídající výšky ve dveřích pak ukládejte nápoje.

Rychlé chlazení se vyplatí

V případě nákupu většího množství potravin je důležité, aby byly vychlazeny nebo zmrazeny co nejrychleji a nezahřívaly dlouho vnitřní prostor chladničky. Aby si potraviny zachovaly svou čerstvost a udržely si tak svoji výživovou hodnotu, vitaminy, podobu, chuť a šťavnatost, je dobré použít funkci rychlého chlazení (např. Super Cool), která aktivuje intenzivní proudění chladného vzduchu a po dosažení optimálního zchlazení se chladnička automaticky vrátí do normálního režimu k původně nastaveným teplotám.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47