Jaký je rozdíl mezi rendlíkem, kastrolem a hrncem?

 Tipy a inspirace 
28. srpna 2018 13:01 / Marcela Plachá
  4
📷
6 fotografií v galerii
Vyznat se v kuchyňském nádobí je někdy náročné Pixabay
Nádobí je spousta druhů a typů a neustále přibývají další. Některé mají speciální určení, jiné se dají používat téměř na cokoli. Oblibu si získávají rýžovary, multifunkční hrnce, tlakové i parní hrnce.  Často přitom ani netušíme, jaký je rozdíl mezi obyčejným rendlíkem a kastrolem.

Máte doma několik hrnců, nebo vaříte také v kastrolech a rendlících? Rozdíl mezi nimi není příliš velký, přesto patří toto dělení k základním a tradičním.

Hrnec

Klasický hrnec má střední výšku a užší průměr. Má dvě uši. Vejde se obvykle i na menší plotýnku, ale pro rovnoměrné prohřátí obsahu je často potřeba pokrm v něm míchat. Průměry hrnců se nejčastěji pohybují od 10 centimetrů do 36 centimetrů. Výjimkou však nejsou ani velké hrnce s průměrem kolem 60 centimetrů.

Kastrol

Kastrol má oproti hrnci menší výšku a širší průměr. Ani jemu často nechybí dvě uši pro uchopení. Pro vaření v kastrolu je tedy potřeba použít větší plotýnku, ale díky tomu umožňuje rychlé a rovnoměrné ohřátí obsahu. Přesné kritérium rozdílu mezi hrncem a kastrolem se určuje přeměřením výšky a poloměru (ne průměru) nádoby. Hrnec má větší výšku než poloměr. Kastrol má výšku nižší než poloměr (měřeno u horního okraje nádoby). 

Rendlík

Rendlík je nižší hrnec s velmi praktickou dlouhou rukojetí. Obvykle také má šikovnou nálevku. Rendlíky jsou skvělé pro ohřívání vody, mléka, vaření vajec nebo třeba pro přípravu jíšky. Stejně jako kastrol je i výraz rendlík cizí. Zatímco původem latinský kastrol k nám přišel z francouzštiny, rendlík je původem německý.

Co si pohlídat při nákupu nádobí

Nákup správného nádobí může být složitější. Záleží totiž na tom, zda máte sporák plynový (mohla by vám ohořet plastová madla), sklokeramický (pozor na ostré hrany) nebo indukční (nádobí musí být feromagnetické). Zvažte také, jestli chcete nádobí dávat nejen na sporák, ale také do trouby či mikrovlnky. Podle toho volte vhodný materiál. A stejně postupujte i co se týká použití do myčky. Velmi oblíbené jsou v poslední době nádoby s nepřilnavým povrchem (zejména smaltované, granitové nebo z titanu). Nezapomínejte ani na doplňky v podobě poklic na nádobí, které ušetří vás čas při vaření a tím pádem i energie. Další rady pro nákup kvalitního nádobí jsme popsali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda