Ne každá zahradní branka vydrží roky. Víme, na co se zaměřit

 Exterier 
02. září 2018 16:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brána může být výraznou ozdobou zahrady Shutterstock
Aby bylo oplocení domu kompletní, je obvykle nutné pořídit si také zahradní branku či bránu. Při jejím výběru ale není radno hledět jen na vzhled. Velkou roli hrají i další věci, na keré se vyplatí zaměřit.

Řada lidí si neví rady, na základě čeho vybrat vhodnou zahradní bránu. Nestačí totiž jen znát rozměr a vybírat podle vzhledu. Aby brána dlouho sloužila a vydržela v dobrém stavu, musíte brát v potaz i další aspekty.

Ze všeho nejdříve si majitelé pozemku musejí rozmyslet, zda si chtějí pořídit jednoduchou nebo dvojitou variantu či chtějí investovat do brány posuvné. Pro životnost brány je rozhodující i materiál, ze kterého je brána vyrobena. Pokud se chystáte instalovat na zahradě plot z pletiva, návod, jak na to, najdete v našem článku zde.

Typy branek

Typ branky bude zřejmě jedním z prvních kritérií, které budete při nákupu branky řešit. Na trhu narazíte na tři základní modely:

  • jednokřídlé branky
  • dvoukřídlé brány
  • posuvné brány

Základní rozdíl mezi prvními dvěma typy bran a branek je v počtu otevíratelných křídel. Klasická jednokřídlá branka je jako dveře a hodí se k chodníčku, kde se očekává, že budou procházet jednotlivé osoby. Dvoukřídlá branka se pak hodí ke vjezdům, respektive k místům, kde se očekává, že bude třeba hodně prostoru. Branky se pak mohou lišit i typem otevírání, jestli se otevírají klasicky, nebo jsou posuvné a otevírají se posunem do strany.

Rozhodující je materiál

Velmi důležitou roli hraje materiál, ze kterého je branka vyrobena. Právě povrchová úprava totiž do značné míry určuje, jak dlouho vám výrobek vydrží. Většinou jsou branky pozinkované, natřené barvou a potažené další vrstvou. Některé mohou být třeba poplastované, což zvýší jejich odolnost proti počasí. Každý materiál má svá pro a proti.

Dřevo

  • Působí mimořádně přírodním a rustikálním dojmem.
  • Po nanesení ochranného laku je odřevěná branka dolná proti povětrnostním vlivům (sníh, déšť).
  • Vyžaduje pravidelnou údržbu a péči.
  • Občas je nutné branku znovu natřít.

Kov

  • Kovová branka je mimořádně odolná a má dlouhou životnost.
  • Vyžaduje méně péče než dřevo.
  • Potažený nebo žárem pozinkovaný kov je mimořádně snadný na údržbu.

Plast

  • Mimořádně výhodné pořizovací náklady.
  • Snadné zpracování.
  • Odolné proti počasí a UV záření.
  • K dostání v designu dřeva nebo kovu.

Rozměr, vzhled a výbava

Pokud budete vybírat novou branku, měli byste se podívat také na její šířku (s ohledem na prostor, i na to, aby byla dostatečně široká k průjezdu).

Dalším kritériem, které byste měli sledovat, je vzhled branky, aby se hodila k plotu, do kterého ji zabudujete. Především je důležité, jestli je výplň branky pletivová, z latěk nebo tyček, pozornost věnujte také kování nebo tvarování.

Dopředu si také zjistěte, co vše je součástí vámi vybrané branky. Někteří výrobci prodávají branku i se sloupky, zámkem, panty, klikou a podobně, jindy je v balíku jen rám s výpletem. V některých případech bývá v ceně dokonce také montáž.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod