Co je třeba promyslet dřív, než si v kuchyni postavíte praktický ostrůvek

 Interier 
11. října 2018 13:13 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kuchyňské ostrůvky dodají kuchyni jiný rozměr Shutterstock
Kuchyňské ostrůvky jsou hodně módní. Jsou praktické a vypadají dobře. Jenže aby opravdu sloužily, je třeba si dopředu ujasnit několik věcí.

Kuchyňský ostrůvek může mít mnoho podob. Někdo dává přednost lehké a vzdušné konstrukci, další klade důraz na úložné prostory, jiný zase chce mít takový kousek, který poskytne úložný prostor i místo ke stolování.

Než si v kuchyni otrůvek postavíte, musíte znát několik věcí. A nejde jen o správnou velikost tohoto nábytku, ale roli hraje i umístění spotřebičů nebo právě úložné potřeby. Každý má totiž jiné nároky a představy.

Funkce ostrůvku

Zřejmě nejzásadnější je rozmyslet si, jakou funkci by váš ostrůvek měl plnit. Většina lidí upřednostňuje variantu, kdy z jedné strany je prostor pro vaření a druhá strana slouží jako jídelní stůl. Můžete mít ale i takový ostrůvek, který jednotlivé zóny vůbec neřeší a když je potřeba, tak na něm vaříte, a když je to nutné, tak se ostrůvek promění v místo pro stolování.

Spotřebiče

Existují i ostrůvky, ve kterých jsou zabudované nejrůznější spotřebiče. Tento typ ale vyžaduje trochu více prostoru, takže pokud bojujete o každý centimetr, ostrůvek se spotřebiči zřejmě nebude to pravé pro vás.

Když se ale rozhodnete pro ostrůvek se spotřebiči, je třeba je mimo jiné vhodně rozmístit. Pokud zde například budete chtít mít dřez, vyplatí se do ostrůvku zabudovat i myčku. Pokud vám má ostrůvek sloužit k přípravě jídla, nezapomeňte, že je praktické umístit poblíž i odpadkový koš. A jestli se chystáte do ostrůvku zabudovat sporák, musíte vybrat i správnou digestoř. Někdy se také vyplatí zabudovat do ostrůvku alespoň menší lednici. Záleží ale na dispozici vaší kuchyně.

Úložné prostory

Jestliže nemáte velkou kuchyň, pravděpodobně oceníte úložný prostor v ostrůvku. Můžete zvolit systém otevřených polic, ale i klasických skříní s dvířky nebo šuplíky. Záleží na vašem vkusu, celkovém designu kuchyně, ale i vašich finančních možnostech.

Skvělé je, že nábytek lze rozmístit tak, že budou úložné prostory přístupné ze všech stran. A i mělčí typ ostrůvku lze doplnit o mělké otevřené či prosklené poličky.

Rozměr ostrůvku

Pokud chcete ostrůvek využívat k posezení, je třeba zvolit správnou výšku. S barovými stoličkami máte dvě varianty. Ostrůvek lze navrhnout ve dvou úrovních, kdy je pracovní strana nižší než strana s klasickými barovými stoličkami. U jednoúrovňového ostrůvku je třeba pořídit nižší barové židle. U části, která má sloužit k posezení, je třeba počítat také s prostorem pro nohy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47