Nevíte, jak co nejlépe uspořádat skřín či šatnu? Držte se pár základních pravidel

 Interier 
27. října 2018 20:00 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Místo pro oblečení musí být přehledné Shutterstock
Přetékají vám doma skříně oblečením a nevíte, jak jej co nejlépe uspořádat? Schovejte jej tak, aby nebylo nikde vidět, přesto jste však k němu měli dobrý přístup. Variant, jak to provést, je hned několik.

Ať už si vyberete klasickou šatní skříň, vestavěnou, výsuvné či pojízdné tyče nebo rovnou celou místnost jako šatnu, systém musí vyhovovat především vám. A měl by i dobře zapadnout do vzhledu celého interiéru v domě.

Uspořádání věcí

Než si promyslíte, kam byste vlastně chtěli ukládat své věci, je nutné seřadit nejprve oblečení podle preferencí. Na jednu stranu dejte věci, které nosíte denně. Na stranu druhou věci, které si oblékáte jen občas.

Platí pravidlo, že co jste neměli na sobě déle než rok, je lepší vyhodit. Pokud je vám to líto, prodlužte si tuto lhůtu na dva roky. Jestliže jste však během této doby neměli „oblíbený“ kousek na sobě ani jednou, nemilosrdně jej z šatníku vyřaďte. Jinak by se mohlo stát, že vás brzy oblečení ve vlastním domě převálcuje. Raději jej darujte na charitu nebo vyhoďte do kontejnerů označených pro sběr oblečení.

Funkční prostor

Teprve teď přichází na řadu uvažování o tom, jakou šatnu byste vlastně chtěli. A co tedy skutečně potřebujete. Má to být jen skříň nebo rovnou celá místnost pro věci na oblečení? Promyslete to opravdu důkladně, aby vám nakonec skříň nepřetékala nebo místnost nezela prázdnotou.

Šatní místnost

Jestliže máte opravdu hodně věcí a zároveň větší prostor, kam je můžete uložit, není o čem přemýšlet. Počítejte však s tím, že vás zařízení místnosti na oblečení vyjde nejdráž ze všech možných variant. Místnost by měla v ideálním případě sousedit s ložnicí. Přesto, že jde „jen“ o šatnu, nesmíte zapomínat na to, aby zde bylo všechno hezky sladěné. Tedy vymalování stěn i případné doplňky uvnitř místnosti.

Podlaha by měla být funkční a snadno omyvatelná. Nejlépe se hodí parkety či plovoucí podlaha. Na míru by zde měly být umístěné i nejrůznější úložné systémy, které je nejlepší pořídit variabilní. Jen tak si můžete šatnu průběžně uzpůsobovat podle svých představ. Ještě lepší variantou je oslovení truhláře, který vám celou místnost udělá přesně podle vaší představy. Tato varianta je však nejvíce finančně náročná.

Skříň nebo jen tyč?

Pokud máte v ložnici na stropě trámy, je možné do nich navrtat dlouhou tyč, která může sloužit na kalhoty, šaty, saka či bundy. Je však lépe prostor pak zakrýt alespoň voálem, aby oblečení nebylo hned na první pohled vidět. Alternativou k tomuto systému jsou pohyblivé výsuvné tyče, které jsou namontované v klasické skříni.

Snadno si díky nim vyberete, co si na sebe obléknout. Obyčejnou skříň, případně komodu, je pak lepší využít pro menší kousky oblečení, jako jsou nátělníky, ponožky a spodní prádlo, také halenky a svetry. Taková skříň by neměla mít na hloubku více než půl metru, začali byste se v ní totiž jinak rychle ztrácet. Nejčastěji nošené oblečení pak uložte do výšky 110–115 centimetrů. Pro dokonalou orientaci ve skříni je to optimální.

Nezapomínejte na detaily

Až si budete sepisovat seznam, co všechno je třeba pořídit, nezapomeňte také na zrcadlo a důkladné osvětlení. Vězte, že tyto dva doplňky rozhodně nesmí v šatně či skříni chybět. Ovšem u zrcadla pozor na to, jak jej umístíte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47