Zachumlejte se do povlečení z mikroplyše. Nemusí se žehlit a navíc je antibakteriální

 Interier 
02. listopadu 2018 14:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mikroplyš netvoří žmolky a nemusí se ani žehlit Internet
Zkuste si představit, že v zimě usínáte v hromadě těch nejjemnějších plyšových medvídků. Přesně takový pocit zažijete, pokud si pořídíte mikroplyšového povlečení či prostěradla. Navíc je tento materiál antibakteriální.

Mikroplyš patří do rodiny mikrovlákna. Jde o vynález, který světlo světa spatřil v 50. letech minulého století. O 20 let později představili japonští vývojáři první umělý semiš, který se dodnes používá v textilním, nábytkářském či obuvním odvětví. O pár let později následoval fleece, který se ale stal dost kritizovaným kvůli žmolkovatění. Odborníci tedy dále bádali, až se objevil mikroplyš. A netrvalo dlouho a nastala mikroplyšová revoluce.

Konec žmolků

Pojďme si tuto látku nejprve trochu více představit. Mikroplyš má velmi krátká a hustá vlákna s hladkou strukturou. Díky tomu textilie nepouští žádná vlákna ani při opakovaném praní a netvoří se na ní neoblíbené žmolky. Navíc tato látka tím, že je umělá, je 100% antibakteriální a tudíž vhodná i pro alergiky. Další její výraznou charakteristikou je, že úžasně hřeje a přitom je hrozně lehká.

Deka nebo rovnou povlečení

Z mikroplyše můžete koupit nejenom deky, které vás zahřejí na podzim na terase nebo doma u televize, ale můžete si do něj obléct i svou postel. Z mikroplyše lze koupit povlečení i prostěradla. Velmi oblíbené jsou i do dětských postýlek, kočárků nebo do pelíšků pro domácí mazlíčky, a to nejenom kvůli jejich antibakteriální vlastnosti, ale především pro jejich lehkost a skladnost. Ani údržba mikroplyšových výrobků není nijak náročná.

Vylepšený model

Komu vadí mikroplyš, může sáhnout po nejmladším a zároveň nejjemnějším členovi této mikro rodinky, kterým je mikroflanel. Ten se od svého staršího bratra liší tím, že má ještě hustší a hladší chloupky. Ve stručnosti jde vlastně o vylepšený model mikroplyše. Jeho vlastnosti jsou prakticky stejné. A sehnat se dá v nejrůznějších barvách i potiscích. Pokud chcete vědět, jaké aktuální trendy vládnou v ložnicích, nenechte si ujít tento článek.

(Ne)údržba

Oba druhy látky jsou ideální pro hospodyňky, které nemají rády žehlení. Povlečení totiž stačí vyprat na klasický program při teplotě 40 °C, nechat uschnout a máte hotovo. Žádné žehlení. Materiál také velmi dobře snáší i sušičku, která ale často není zapotřebí, protože voda po vláknech sama volně stéká pryč, takže je velmi rychle suchý. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008