Potřebujete nové interiérové dveře? Vybírejte podle tohoto návodu

 Interier 
06. listopadu 2018 11:25 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výběr těch správných dveří není radno podceňovat Shutterstock
Interiérové dveře jsou nejen funkčním doplňkem domácnosti, ale rovněž dekorativním prvkem. Tedy musí nějak vypadat. Zvolte takové, se kterými budete opravdu spokojeni.

Výběr těch správných dveří není radno podceňovat. Pokud si dáme čas na výběr a pohrajeme si s volbou správných materiálů i vzhledů, budeme překvapeni, jak se vzhled celého našeho bytu změní. Aby to však bylo k lepšímu, musíme vybírat skutečně s rozvahou.

Jednoduché nebo se sklem

V první řadě se musíme rozmyslet, jaké dveře vlastně chceme. Na trhu je k mání nespočet druhů i stylů. Na úvod bychom měli pominout materiál a spíše si rozmyslet, jestli chceme dveře plné nebo s výplní.

To je základ, od kterého se následně můžeme posunout dál. Nejrůznějšími prvky můžeme zpestřit naše bydlení, případně jednolitými dveřmi pouze vypíchnout jejich praktickou funkci. Ovšem i jednolité dveře můžeme zpestřit – například nejrůznějšími dekorativními tapetami nebo polepy. Ty můžete za drobný peníz koupit v hobby marketu, případně si nějaký motiv nechat vyrobit přímo na zakázku. Nejde o nikterak drahou záležitost.

Skleněné dveře či dveře s částečnou výplní mohou náš byt zase skvěle prosvětlit. Je tedy jen na vás, k jakému stylu se spíše přikloníte. Rozhodně by u skleněných dveří neměl být na místě strach o zranění a poranění. Dnešní dveře jsou dělané již tak, že rozbití jen tak nehrozí. Avšak i v případě, že by z nějakého důvodu k rozbití došlo, rozpadne se sklo na několik neostrých kusů. Pořezání tedy v žádném případě nehrozí.

Volba správného materiálu

Dalším parametrem výběru bude materiál, ze kterého by dveře měly být vyrobeny. Velmi vhodné jsou dveře z masivu. Takové dokážou dokonale proměnit interiér a navíc jsou zárukou, že nám velmi dlouho vydrží. Ovšem k masivnímu dřevu je nutné, aby ladilo i ostatní vybavení bytu – podlahy či nábytek.

Levnější, avšak velmi estetickou variantou jsou dýhované dveře. Mohou být alternativou k masivu, přitom však nejsou tak drahé. Dýha může být i barevně nalakovaná, tedy jsou schopny se přizpůsobit zbytku našeho interiéru.

Vhodným materiálem do domu či bytu se zvířaty jsou laminátové dveře. Jsou velmi odolné – proti poškrábání, vodě i případným tepelným výkyvům. Navíc mohou být i protihlukové, mívají totiž výborné akustické i izolační vlastnosti.

Zapuštěné dveře

Dveře se skrytými zárubněmi se velmi hodí do moderních interiérů. Docílíme jimi to, že se dveře jednoduše schovají do stěny a my tak v bytě získáme okamžitě pocit většího prostoru. Alternativou mohou být i dveře zasouvací či shrnovací. Svoji volbu však dokonale promyslete, ať za pár týdnů svého rozhodnutí nelitujete. A pokud budete po instalaci potřebovat dveře seřídit, poradíme vám, jak na to, aby nedrhly o podlahu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve