Starý nábytek nemusí skončit na skládce. Zkuste ho zrestaurovat

 Rekonstrukce 
01. června 2018 09:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyhodit bez rozmyslu starý nábytek je velká škoda Shutterstock
Starý nábytek možná vypadá omšele, ale když mu trochu pomůžete, může ještě ve vašem bytě nadělat spoustu parády. Základní restaurátorské práce přitom zvládnete i svépomocí. Ušetříte nejen za odborníka, ale i za nový nábytek.

Pokud se o starý nábytek dlouho nikdo nestaral, je to na něm okamžitě vidět. Povrch většinou trpí, dýha se na mnoha místech odlupuje a nožky se viklají. Než ale takový kousek definitivně vyhodíte, dobře se zamyslete. V mnoha případech se totiž vyplatí investovat trochu své práce do jeho opravy.

Starý nábytek může ve vašem bytě vytvořit zajímavý prvek, který vám bude každý závidět. Navíc s mnohým starým vybavením se vám mohou pojit různé vzpomínky, které by bylo škoda jen tak zahodit. O tom, jak zrenovovat starou kuchyň a proměnit ji v moderní, jsme psali zde.

Oprava dýhy

U starého nábytku často dochází k odlupování dýhy. Tvoří se bublinky, takzvané vzduchové bubliny, chybí díly nebo jsou uvolněné.

Vzduchové bublinky lze většinou odstranit zahřátím pomocí žehličky. Pokud to nepomůže, vstříkne se pomocí jednorázové injekční stříkačky do vzduchové bublinky lepidlo. Důležité přitom je, abyste použili příložku (např. tenký kousek dřeva) a mezi ně položili papír, jinak se příložka přilepí!

Je-li nutné doplnit kousek dýhy, vyrovnejte nejprve okraje praskliny tak, že budete stříhat šikmo k průběhu vlákna. Nyní můžete vyrobit tvar z transparentní fólie. Na této fólii označte průběh vláken. Přeneste poté tvar na nový kousek dýhy. Po vyřezání pomocí řezačky lze dýhu nalepit a vypnout.

Uvolněné spoje

Prvním krokem při restaurování je vždy znovu obnovení statiky. Tam, kde jsou uvolněny staré spoje, je nutné je čerstvě zalepit.

Rozložte kus nábytku opatrně pomocí kladiva (nikdy nebijte přímo do dřeva – použijte příložník) a označte si pozice jednotlivých dílů. Pomocí dláta opatrně odškrabejte staré lepidlo a poté dejte lepidlo na dřevo do štěrbin a čepů.

Nyní můžete všechny díly příslušně dle označení znovu složit a sepnout je pomocí stolařských šroubových spojek ve všech směrech (opět si vemte na pomoc příložník).

Dbejte na to, aby byl kus nábytku slepen do rovné plochy, protože jinak by se mohl zkřivit. Pracujte při lepení raději rychle: lepidlo na dřevo se navazuje již během 20 minut.

Nátěr

Jehličnaté dřeviny jako smrk a jedle se dříve často přemalovávaly a podýhovávaly ušlechtilými dřevinami. Uvolní-li se barva, musí se retušovat – a to tak, aby "záplata" byla co nejméně viditelná. Proto by se mělo staré vymalování vždy jen doplňovat a ne překrývat.

Odstraňte mastnotu a nečistoty: to jde nejlépe roztokem chloridu amonného (maximálně dvě polévkové lžíce chloridu amonného na půl litru vody) nebo pomocí domácího čističe. Jako barvy jsou vhodné vysoce kvalitní akrylové barvy. Namíchejte si barevný odstín nejprve na paletě a vyzkoušejte jej na málo viditelném místě. Pro nanesení barvy nejprve tuto barvu zlehka naneste tečkovací metodou a poté lehce rozmažte prstem. Pozor: akrylové barvy po uschnutí lehce ztmavnou.

Naleštění

Jakmile opravíte všechny poškozené dřevěné části, věnujte se povrchu. Začněte s důkladným čištěním.

Šelakové leštidlo se nejlépe odstraňuje lihem, voskem spolu s terpentýnovým olejem. Prostředky se nanášejí pomocí houbičky tak dlouho, dokud se šelakové leštidlo či vosk neuvolní. Jakmile je kus nábytku čistý, suchý a bez prachu, můžete nanést novou vrstvu šelakového leštidla, tuto opět nechat zapustit pomocí vosku nebo přejíždět ve směru fládrování dřeva.

Tip: Při restaurování upusťte od použití šroubů a hřebíků – přirozeně kromě částí, které již byly ve svém originálním stavu takto spojeny. Ozdobné lišty bývaly například často připevněny hřebíčky, kování malými šroubky. Snažte se v tomto směru zachovat původní vzhled.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008