Pět zásad při práci s penetračním nátěrem

 Rekonstrukce 
23. července 2018 16:58 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Účinně ochrání dům proti vlhkosti i vážnějšímu poškození Shutterstock
Penetrační nátěr používaný jako izolace proti vodě má vlastnosti, díky nimž účinně ochrání dům proti vlhkosti a v horším případě i proti jeho vážnějšímu poškození. Při práci s penetračním nátěrem byste ale měli mít na paměti následující zásady.

Je to mimořádně silné barvivo

Asfaltový penetrační nátěr je mimořádně silným barvivem. Je to způsobené vysokou přilnavostí černé různě husté tekutiny. Má extrémní schopnosti k zachycení na zdi. Proto si dávejte pozor na to, jak se dotýkáte natřených míst a co máte oblečené.

Fleky a nečistoty způsobené přenášením štětce tak mohou zanechat nesmazatelné stopy. Na kůži to v lepším případě vyřeší večerní sprcha a trochu drhnutí. Ještě byste neměli zapomenout na to, že cokoliv na penetrační nátěr použijete, už nikdy nebude krásně bílé.

Rychle schne

Správný penetrační nátěr schne rychle, ideálně na suchu a na slunci. Je to i proto, že za běžných okolností může být po nanesení penetračního nátěru během několika hodin nanášená i izolační vrstva. Na penetračním nátěru výborně drží. Sami tak můžete počítat s tím, že v rámci úspory času toho stihnete víc.

Počítejte se silným zápachem

Různé druhy asfaltového penetračního nátěru zapáchají s různou intenzitou. Vždy ale mají nádech ropných látek a několik typů vůní. Při práci, která potrvá delší dobu, můžete trpět bolestmi hlavy.

Navíc se doporučuje mít okna při práci zavřená, protože štiplavější tóny zápachu lehce pronikají do interiéru a drží se v něm. V případě husté vrstvy se postupně slábnoucí zápach může držet v místě nanášení 24 hodin. Platí to zejména v bezvětří a v prostorech výkopu základů.

Nástroje používané při penetrování

Základní pomůckou je štětec. Musí být tak velký, abyste s ním mohli pracovat. Kupte si štětec jednorázový, protože po jeho použití ho už na nic jiného ani na další penetrování nepoužijete. Výběrem štětce se tak nezdržujte, stačí běžný na natírání barev.

Dobré je také mít menší nádobu, do které si přelijete nátěr z původního balení. Samotné přelévání vyžaduje opatrnost, abyste si třeba nechtěně nezabarvili zámkovou dlažbu. Lépe je zkusit to třeba na odlehlém místě dvorku či zahrady, kde vám to nebude líto.

Nátěru radši nanášejte více

Pokud můžete, nanášejte asfaltového nátěru více. Máte možnost při jeho nanášení zeď jen lehce zabarvit, ale takový postup nemá v prevenci proti vlhkosti žádný smysl. Získáte tím jen lepší přilnavost další izolace.

Přílišné šetření je vidět i na tom, že při skromném nátěru jsou vynechané štěrbiny a spoje. Dopřejte proto i těmto místům penetrační nátěr. Hodí se to také pro zpevnění a pořádnou ochrannou vrstvu v nerovnostech. Každopádně nátěr štětcem roztírejte rovnoměrně. O penetračním nátěru na střeše jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve