Housenky mohou během několika dnů zlikvidovat zahradu

 Exterier 
22. července 2018 09:45 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zatímco motýla obdivujeme, jeho larva je problém Pixabay
Nalezení housenky v zahradě může být výzva i radost. Vždyť život na zahradě má být pestrý. Horší ale je, když vám zahradu osídlí stovky housenek. Ty mohou zcela zlikvidovat nejen úrodu.

Podivně nakousané listy nebo přímo celé oholené stonky jsou jasnou známkou přítomnosti housenek. Housenky a housenice jsou larvy různých druhů hmyzu. Požírají pupeny a listy a postupují směrem nahoru. Obvykle si s jejich přemnožením výborně poradí hmyzožraví ptáci. Občas se ale housenky příliš přemnoží. 

Jak se zbavit housenek

I v boji proti housenkám existuje pomoc z přírody. Stačí nalákat do zahrady více ptactva. Ideálně rozmístěním krmítek a budek. Než vám pomohou ptáci, musíte housenky sami vysbírat. Včetně vajíček, která bývají na spodní části listů zeleniny. Housenky jsou často aktivní pouze v noci, proto je vhodné je odstraňovat večer. Následně můžete použít vápenný prach. Několik kousků páleného vápna pokropte vodou. Až se rozpadne, využijte prach jako posyp rostlin. Housenky tak odstraníte, aniž byste zasáhli samotnou zeleninu. 

 

Eko likvidace

Aby na vaší zelenině nehodovali různí červi a housenky, zkuste zeleninové listy zlehka posypat směsí ze soli a hladké mouky. Připravte si ji smícháním půlku hrnku soli s jedním hrnkem mouky a aplikujte v době, kdy je zelenina vlhká od rosy, deště nebo zalévání. Tento jednoduchý přírodní přípravek by měl housenky spolehlivě odradit. 

Chemie

Jakmile sesbíráte housenky a odstraníte napadené výhonky, můžete rostliny postříkat některým z insekticidů. Ochranu proti housenkám je nutné provádět včas, to znamená během prvních vývojových stádií housenek, neboť starší housenky jsou vůči přípravkům odolnější. Z chemických postřiků se používají přípravky s obsahem pyrethrinu. 

Nejčastější housenky

Na českých zahrádkách páchají nejvíce škody larvy Běláska zelného a Běláska řepného. Časté jsou i larvy různých můr. Poškozují listy zelenin děrovaným žírem, v horším případě holožírem. Velkou pohromou pro zahrádkáře jsou také asijské housenky Zavíječe zimostrázového. Jak se proti nim bránit jsme psali zde

Nejčastější motýli

V České republice žije hodně motýlů. Mezi nejběžnější patří: Babočka Paví oko, Babočka admirál, Babočka osiková, bělásci (např. Bělásek řešetlákový a Bělásek řepkový), Ostruháček březový a další. Populace více než poloviny hlavních druhů evropských lučních motýlů ale prudce klesá v důsledku jejich mizejícího životního prostředí. Motýli jsou přitom ukazatele zdraví životního prostředí, v němž hrají klíčovou roli při opylování některých druhů rostlin.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47