Výběr vhodného polštáře je hodně důležitý. Ovlivní nejen spánek, ale také zdraví

 Interier 
07. listopadu 2018 17:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat si polštář doslova na míru je k nezaplacení Depositphotos
Polštář není v posteli jen na ozdobu, ale pomáhá držet hlavu ve správné pozici. Aby tomu tak ale opravdu bylo, je třeba věnovat výběru správného polštáře patřičnou pozornost. Jen s vhodným polštářem se totiž dobře vyspíte a předejdete i případným zdravotním potížím.

Nabídka polštářů se stále rozšiřuje, proto může být výběr toho nejvhodnějšího trochu oříšek. Na výběr jsou polštáře z různých materiálů, ale vybírat lze i podle tvaru nebo jejich výšky. Dobrý polštář, který má poskytovat skutečné pohodlí a přinášet zdravý spánek, by měl splňovat několik požadavků:

  • Měl by podpírat páteř v přirozené poloze.
  • Měl by odpovídat vaší spánkové poloze.
  • Pokud trpíte alergií, měl by být vyrobený z hypoalergenních materiálů a měl by být odolný vůči roztočům.
  • Měl by být pohodlný a flexibilní.

Jak vybrat správný polštář

Polštář si můžete vybírat na základě různých kritérií.

Výběr polštáře podle tvaru

Musíte si v prvé řadě rozmyslet, zda chcete polštář anatomický nebo klasický. Tvar anatomického polštáře sleduje linii těla, konkrétně hlavy, krku a ramenou. Je vhodný pro spaní na boku a na zádech.

Klasický polštář si vybírají lidé, kteří rádi spí na břiše nebo polohy často střídají.

Výběr polštáře podle spánkové polohy

Na břiše - pokud spíte rádi na břiše, potřebujete měkký, nízký polštář, aby se vaše páteř příliš nenamáhala. Proto si vybírejte plochý polštář naplněný hedvábím nebo mikrovlákny, který se přizpůsobí vaší váze.

Na zádech - ti, kdo spí na zádech, potřebují vyšší, středně měkký polštář anatomického tvaru. Polštář musí držet páteř v přirozeně zakřivené poloze a vhodně podpírat ramena a krk. Pokud při spánku na zádech chrápete, potřebujete polštář proti chrápání.

Na boku - pokud spíte raději na boku, potřebujete vyšší, pevnější, anatomicky tvarovaný polštář, který udrží vaše tělo ve správné poloze. Při spaní na boku je důležité, aby vám hlava nevisela ve vzduchu, proto potřebujete anatomický polštář, který poskytne adekvátní oporu pro hlavu, krk a ramena.

Kombinace - měníte-li často ve spánku polohy, potřebujete přizpůsobivý polštář, který se hodí jak pro spánek na boku, tak na břiše a na zádech. Vyberte si středně měkký a středně vysoký polštář s pevnou a pružnou náplní.

Výběr polštáře podle náplně

Nejdůležitější součástí polštáře je jednoznačně náplň, protože ta zajišťuje potřebnou oporu. Pro alergiky je zvláště důležité, aby byla odolná vůči roztočům.

Materiálů je celá řada. Pokud nejste zrovna zastáncem klasiky z peří, určitě si vyberete z materiálů využívající přednosti paměťové pěny, z bio pěny na bázi přírodních surovin, studené pěny nebo polštáře z jedinečného materiálu TEMPUR. O lůžkovinách s obsahem Aloe vera jsme psali zde.

Paměťová (líná) pěna - přizpůsobuje se tvaru těla a snižuje tlakové body. Díky tomu také tlumí nutnost pohybu během noci a vytváří kvalitnější podmínky pro spánek, což jistě ocení nejen osoby s lehkým spaním. Speciálním druhem je bio paměťová pěna, která je velmi pružná a je vhodná pro alergiky nebo lidi se sennou rýmou. U bio pěn jsou totiž tradiční složky nahrazeny přírodními oleji.

Materiál TEMPUR - dalším druhem jsou polštáře z materiálu TEMPUR, které se přizpůsobují přirozenému zakřivení hlavy a šíje a díky tomu poskytují optimální podporu a klidný spánek.

Gelové polštáře - jednou z výhod těchto polštářů jsou ortopedické vlastnosti. Polštáře jsou vyrobené z paměťové pěny v kombinaci s gelovými segmenty v oblasti krční páteře. Gel v polštářích rozkládá tlak tak, že v průběhu spánku není narušen krevní oběh a spánek je klidnější. Vyznačují se navíc vynikající regulací teploty.

Mikrovlákno - polštáře s mikrovláknem jsou jemné, hřejivé, měkké a lehké. Budete mít pocit, že spíte na polštáři z prachového peří.

Tencel - toto průlomové přírodní prodyšné vlákno je měkké jako hedvábí, pevné jako polyester, chladivé jako len, hřejivé jako vlna a absorbuje vlhkost jako bavlna. Polštář vyrobený z Tencelu je ideální do teplého počasí a pro lidi, kteří se v noci nadměrně potí.

Výběr polštáře s ohledem na zdraví

Správný polštář vám může pomoci ulevit od některých zdravotních problémů.

Alergie na roztoče - pokud jste alergičtí na prachové roztoče, vyhněte se náplním, ve kterých se roztoči rádi usazují (např. peří). Vybírejte si polštáře naplněné mikrovlákny nebo paměťovou pěnou.

Bolesti krku - bolest krční páteře může mít mnoho různých příčin, jednou z nich je i spaní na špatném polštáři nebo matraci, ale také spaní v nevhodné poloze. Spíte-li na břiše a bolí vás ráno za krkem, je pravděpodobné, že vám tato poloha nesvědčí. Měli byste změnit polohu a začít spát na anatomicky tvarovaném polštáři.

Výška polštáře

Nejprve se rozhodujte podle vaší matrace. Vysoký polštář ocení zejména majitelé měkčí matrace, širokých ramen a milovníci spánku na boku, kterým zajistí lepší podporu hlavy. Naopak nižší polštář je vhodný pro tvrdší matraci a při spánku na zádech nebo na břiše.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47