Digestoř prodlouží životnost kuchyňské linky. Její výběr se nevyplatí podcenit

 Technika 
26. října 2020 08:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Digestoří je velké množství typů Depositphotos
Odsavače par mají za úkol odsát z kuchyně výpary, které vznikají při vaření jídla. Dnes už ale neplní jen praktickou funkci, ale často se díky svému designu stávají dominantou celé místnosti.

Vybrat digestoř nemusí být tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Musíte totiž vzít v potaz hned několik věcí. Především si promyslet, zda zvolit komínovou (nástěnnou), rohovou, podvěsnou, která je umístěná pod skříňkou, vestavnou (ta může být zabudovaná do skříňky, pracovní desky i do stropu), k dostání jsou ale i digestoře ostrůvkové či spouštěcí lustrové, které jsou určené do volného prostoru. Důležité je zaměřit svou pozornost i na výkon, hlučnost a způsob odtahu. 

Než vůbec vyrazíte do obchodu, měli byste přesně vědět, jak velkou kuchyň máte, rozhodující je i umístění varné desky. Pokud je vaše kuchyň menší, klidně vám stačí digestoř s menším výkonem motoru, velká kuchyň ale potřebuje výkonnější zařízení. Stejně je tomu v případě, je-li kuchyň volně propojena s dalším obytným prostorem - s jídelnou, případně i obývacím pokojem, kdy je třeba zajistit čistý vzduch na velké ploše.

Způsob odvětrávání

Jaký způsob odvětrání zvolit? Zvažte stavebně konstrukční možnosti domu. Nejúčinnějším způsobem likvidace par a pachů je odtah. Při odtahu procházejí kuchyňské páry a pachy tukovým filtrem a jsou odváděny odtahovým potrubím ven. Jde i o cenově nejvýhodnější způsob. Už proto, že nevyžaduje kromě zakoupení zpětné klapky žádné vedlejší náklady.

Aby byl systém co nejefektivnější, je velmi důležité, aby odváděný vzduch měl co nejméně překážek, jako jsou například ostré ohyby či špatně průchodné venkovní mřížky. Také by nebylo dobré zredukovat předepsaný průřez potrubí, tento krok může znamenat ztrátu i více než 50 % výkonu a stejné navýšení hlučnosti digestoře. Pokud ovšem máte v místnosti zařízení s přímým spalováním, je vhodné pořízení odtahu opravdu dobře zvážit.

Recirkulaci zase zvolte v případě, když nemůžete použít odtahový systém. Princip recirkulace je jednoduchý - nasávaný vzduch je veden přes tukový a pachový filtr a opět se vrací zpět do místnosti. Tukový filtr je již součástí zakoupené digestoře, je ji však třeba doplnit o uhlíkový filtr, který absorbuje pachové složky. Některé modely jsou vybaveny indikátorem, který signalizuje nutnost výměny uhlíkového filtru nebo vyčištění tukových filtrů při snížení funkčnosti nebo po uplynutí aktivní doby provozu. Dobu použitelnosti filtrů je třeba hlídat a vyměňovat je, stejně jako je třeba udržovat tukové filtry v čistotě.

Hlučnost a energetická náročnost

Při výběru digestoře je třeba brát v úvahu i hlučnost a energetickou náročnost. Existují i digestoře vybavené speciální technologií, která snižuje hlučnost na nejnižší možnou mez. Jiné jsou zase vybaveny extra tichým a úsporným motorem.

U modelů určených k recirkulaci pak hlučnost snižuje filtrační systém HFH. Nejúčinnějším způsobem téměř bezhlučného chodu je umístění ventilační jednotky digestoře mimo kuchyni, což některé digestoře umožňují. U těchto modelů lze vyjmout z odsavače motor a přemístit jej do jiné části bytu či domu. Tím je dosaženo téměř bezhlučného chodu.

Napojení na rekuperaci

Důležitá je i správná instalace digestoře a neméně významnou roli hraje také odtahové potrubí. V současné době, kdy se ceny energií neustále zvyšují, je stále více rodinných domů vybaveno systémem nuceného větrání s rekuperací tepla. Existuje proto i možnost upravit digestoř pro napojení na rekuperační soustavu.

Klíčový je výkon

Výkon digestoře je jedním z nejdůležitějších parametrů, který však může být ovlivněn dalšími faktory, jako je například štěrbinové (perimetrální) sání, které zvyšuje účinnost odsávání a snižuje hlučnost odsavače. Díky přímému zachycení par pomocí štěrbinového sání už není pravda, že digestoř by měla být širší než varná plocha.

Výkonnost digestoře by měla být taková, aby se vzduch v místnosti vyměnil desetkrát až patnáctkrát za hodinu. Pro malou kuchyň postačí výkon 300 m3/h. Do větší kuchyně volte raději hodnoty 600 až 700 m3/h a pro kuchyňský kout spojený s obývacím pokojem je třeba výkon zhruba 700-800 m3/h.

Funkce

Moderní digestoře jsou vybavené mnoha funkcemi, které vám usnadní jejich ovládání. Některé vám například nabídnou nadstandardní intenzivní odsávání, jiné umožňují ventilaci kuchyně 24 hodin denně nebo signalizaci nasycení tukových či uhlíkových filtrů. Někdo pro změnu ocení LED diodové osvětlení. Existují také modely s dálkovým ovládáním, což přijde vhod zejména lidem se zdravotním omezením. O vychytávce, díky které bude digestoř zářit čistotou, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008