Jak uvařit vejce v mikrovlnce, aniž by vám u toho explodovala

 Tipy a inspirace 
16. března 2022 09:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Takové dobroty si můžete připravit jednoduše třeba i v práci Pixabay
Dostali jste v práci chuť na míchaná vajíčka či vařené vejce? Poradíme vám, jak si je připravit v mikrovlnce, aniž by vám u toho explodovala.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Mikrovlnná trouba je nejenom skvělým pomocníkem v domácnosti, ale také na pracovištích. Tento spotřebič nemusí nutně sloužit pouze pro ohřev pokrmů. Můžete si v něm uvařit celou řadu pokrmů. A třeba i taková vejce, o nichž si řada lidí myslí, že v mikrovlnce je připravit nelze. Vyvedeme vás z omylu.

Proč explodují

Pokud byste vložili vajíčko do mikrovlnky jen tak se skořápkou, tak vám logicky exploduje a zaneřádí prakticky celý spotřebič. Proč tomu tak je? Vysvětlení je prosté. Z tekutého vnitřku vajíčka se totiž vlivem vysokých teplot začne uvolňovat pára, která potřebuje prorazit ven. A proto každý takový pokus nemůže skončit jinak než výbuchem. Přesto vaření vajec v mikrovlnce není nereálné.

Jak uvařit vejce 

Ať už si chcete připravit vejce naměkko, hniličku či natvrdo, potřebujete k tomu vždy misku s vodou. Ta by měla být vyšší než samotné vejce, aby se do ní pohodlně ponořilo. Pokud budete připravovat více vajec, miska by měla být tak velká, aby se v ní vzájemně nedotýkala. Poté nastavte výkon na  cca 300 Wattů a vařte čtyři minuty. Během této doby by se mělo uvařit vejce natvrdo. Nicméně počítejte s tím, že každá mikrovlnka vaří trochu jinak. Některé bude stačit 3,5 minuty, jiná se snadno dostane až k pěti. Proto budete muset zpočátku trochu experimentovat, než se vám podaří najít správnou dobu vaření. Pro přípravu vajíčka na hniličku je potřeba nějaká ta sekunda ubrat. Vajíčka nevyndávejte hned, ale nechte je v mikrovlnce ještě 2 minuty dojít. 

Naměkko bez skořápky

Vejce naměkko se lépe dělá bez skořápky. Pro tento účel si vymažte hrneček vhodný do mikrovlnné trouby máslem a rozklepněte do něj vajíčko. Poté párátkem propíchněte žloutek. Díky tomu se nebude vzduch rozpínat tak, aby se vejce rozprsklo. Šálek ještě přikryjte poklopem a vařte na poloviční výkon asi minutu, pro vejce natvrdo zhruba tři. Další minutu nechte vajíčko dojít. 

Zastřené vejce

Milujete zastřené vejce? I to si můžete hravě připravit. Hrnek naplňte vodou a přidejte lžíci octa. Důležité je použít studenou vodu. Do hrnku opatrně vyklepněte vejce a ujistěte se, že je celé pod hladinou. Šálek přikryjte a dejte do mikrovlnky asi na 1 minutu. Pokud po této době není žloutek obalený bílkem, vraťte jej do mikrovlnky na dalších několik sekund. Po vytažení z mikrovlnky nechejte vejce ještě alespoň 1 minutu ve vodě, abyste zabránili vybouchnutí.

Míchaná vajíčka 

V mikrovlnce můžete připravit také míchaná vajíčka. Vyberte si vhodnou misku, do ní rozklepněte vejce a vložte do mikrovlnky. Nezapomeňte opět na poklop. Pak nastavte časovač vždy na 20 vteřin, poté vajíčka promíchejte a opět dejte do mikrovlnky na 20 vteřin. Takto pokračujte do doby, dokud nebudou mít vejce požadovanou konzistenci. V průměru by vám měly stačit 3 až 5 cyklů. A pokud by se vám přeci jen stala malá nehoda a část vajíčka by zůstala nalepená v mikrovlnce, existují snadné triky, díky nimž zbytky ze spotřebiče odstraníte. Více se dočtete zde.

Zdroj: justmicrowaveit.com, ireallylikefood.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít