Sametového nábytku se bát nemusíte. Stačí jen vědět, jak správně jej čistit

 Tipy a inspirace 
16. července 2020 13:47 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sametového nábytku se bát nemusíte Depositphotos
Péče o sametové čalounění je na první pohled složitá věc. Ve skutečnosti ale údržba sametového nábytku vůbec není náročná a nijak zvlášť se neliší od údržby jiných typů čalounění.

Jak tedy zajistit, aby sametový nábytek vypadal pořád skvěle? Než si nějaký sametový nábytek pořídíte, popřemýšlejte především o typu sametu. I když bavlna a syntetický samet jsou stejně krásné, je ten syntetický vhodnější pro domácnosti s dětmi nebo domácími mazlíčky, protože je mnohem snazší se o něj starat.

Pokud nábytek polijete, okamžitě místo vyčistěte

Rozlitou tekutinu vždy okamžitě nasákněte čistým, savým hadříkem nebo papírovou utěrkou, ale buďte opatrní, abyste ho neroztírali, protože by to tlačilo tekutinu hlouběji do vláken. Pak místo jemně ošetřete vodou a nechte uschnout.

Pravidelně samet napařujte

Vzhledem k tomu, že samet má na svém povrchu vyšší prameny textilie, má sklon ke stlačování, to znamená, že může působit zmačkaně. Napařování sametové tkaniny je skvělý způsob, jak ji udržet nejen čistou, ale také správně nataženou.

Pravidelně vysávejte

I pravidelné vysávání udrží sametový povrch dlouho jako nový. Nesmíte ovšem použít na vašem vysavači nějaký drastický program. Vysávejte samet jemně, abyste odstranili prach či drobky, ale zároveň nepoškodili strukturu tkaniny.

Na odolnější skvrny použijte přípravek na mytí nádobí

Pokud se na váš sametový nábytek dostaly nějaké odolnější skvrny, nemusíte se shánět po nějakém speciálním čisticím přípravku. Zkrátka si do vody namíchejte váš běžný prostředek na mytí nádobí, mícháním vytvořte pěnu a do ní ponořte hadřík. Napěnovaným hadříkem pak jemně odstraňte skvrnu.

Zabraňte vyblednutí látky

Některé druhy sametových potahových látek, zejména bavlněný samet, jsou při vystavení slunečnímu světlu obzvláště náchylné k vyblednutí. Chcete-li tomu zabránit, ochraňte svůj nábytek výběrem místa, který není na přímém slunci. Pokud to není možné, musíte si pomoct žaluziemi nebo závěsy, nebo svůj sametový nábytek přikrývat, jinak byste vyblednutí od sluníčka skutečně nijak nezabránili. Dále čtěte: Kombinování různých židlí je v módě. Stačí pár dobrých triků a staré kousky s novými budou krásně ladit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty