Nechtěný pařez na zahradě lze odstranit hned několika způsoby

 Exterier 
15. července 2020 07:46 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Pařez v zahradě zbytečně zabírá místo  Depositphotos
Překážejí vám na zahradě pařezy? Patrně se vám do jejich vytrhávání nechce dávat spoustu energie. Existuje několik způsobů, jak se jich můžete zbavit. Některé jsou náročnější a jiné jednodušší. Záleží jen na vás, který si vyberete.

Pařez můžete využít jako dekoraci, když na něj postavíte květináč s rostlinami. Pokud vám však vyloženě vadí, nebo plánujete místo, kde pařez trčí, využít efektivněji, zjistěte, jak se ho zbavit. Když pařez budete chtít mít rychle z krku, bude to trochu namáhavější.

Odstraňte pařez silou

Chcete se pařezu zbavit co nejrychleji? V tom případě k tomu budete potřebovat pomocníky. Tím máme na mysli traktor nebo hupcuk. Pokud máte traktor, začněte tím, že si nachystáte řetěz či velmi pevné lano. Jedním koncem pařez oviňte a druhý dobře připevněte k traktoru. Následně už se stačí s traktorem pouze rozjet a pařez se vytrhne. Jde o poměrně jednoduchou techniku, u které se nenadřete.

Všichni však pochopitelně traktor nevlastní. Pařez můžete dostat ven i hupcukem. Jedná se o zvedák s pákovou nebo řehtačkovou konstrukcí. Začněte tím, že jeden konec hupcuku nasadíte na pařez a druhý ovinete okolo pevného stromu. Rozhodně musí být silnější než pahýl, jinak byste si mohli zlikvidovat zdravý strom. Ukotvěte konce hupcuku na stromě co nejníže k zemi, abyste předešli pokácení. Díky tomu vznikne nulová páka na zdravém stromě a pařez půjde ven.

Odstraňte pařez pomocí petroleje či topného oleje

Pokud na odstraňování výrazně nespěcháte, ale chcete se pařezu zbavit ještě letos, můžete ho vypálit. Jde však o poměrně nebezpečnou metodu, přistupujte k ní zodpovědně. Musíte si dát pozor, aby vám nezačala kromě pařezu hořet i zahrada. Nejprve do pařezu navrtejte díry, do kterých nalijte petrolej nebo topný olej. Rozhodně ne benzin.

Následně počkejte několik týdnů, než pařez hořlavou látku dostatečně vsákne. Ve chvíli, kdy se budete pařez chystat zapálit, nalijte do něj raději ještě jednou malé množství hořlavé látky. Pařez nejspíš bude několik dní doutnat. Během nich ho musíte neustále sledovat. Připravte si vodu, kdyby se vám to náhodou vymklo kontrole. Pokud si touto metodou nejste jistí, raději vyzkoušejte jinou, protože je velmi riskantní.

Odstraňte pařez pomocí kuchyňské soli

Když na odstranění pařezu nespěcháte, vystačíte si s nejjednodušší metodou. Nařízněte motorovou pilou vodorovnou plochu pařezu do hloubky, která dosahuje zhruba šesti centimetrů. Do mezery nasypte zhruba dvakrát do roka větší množství kuchyňské soli. Drážku zakryjte fólií, aby do ní nenapršela voda a sůl se nevyplavila ven. Nyní budete už jen čekat, než se pařez sám rozpadne. Dále čtěte: Jak si na zahradě založit skalku?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008