Tipy pro začátečníky, jak si na zahradě založit skalku

 Tipy a inspirace 
13. června 2020 09:10 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Založení skalky je velmi pracné  Depositphotos
Máte na zahradě hodně prázdného místa a nevíte, co s ním? Založte si skalku. Půjde o náročnou práci, ale výsledek bude stát za to. Předtím, než se do toho pustíte, byste měli zjistit několik zásad, bez kterých by to nešlo.

Skalku je vhodné založit na jaře či na podzim. Musíte se však řídit několika pravidly, aby se vám to povedlo. Skalka totiž není jen hromada kamení, jak se někteří lidé mylně domnívají.

Umístění a velikost skalky

Skalka se hodí do míst, kde není zcela rovný terén. Ideální je pro ni mírný svah. Když máte zcela rovnou půdu, budete ji muset upravit tak, aby budila dojem nepravidelnosti. Skalku můžete sestavit ve stínu, polostínu i na slunném místě. Podle toho však následně musíte zvolit květiny, kterým se na vámi vybraném stanovišti bude dařit.

Raději nezakládejte skalku pod listnatými stromy. Málokomu by se chtělo na podzim ze skalky uklízet velké množství listů. Dále zvažte i to, jak by vaše skalka měla být velká. Pokud máte dostatek času na její péči, nemějte strach založit si skalku větších rozměrů. V opačném případě zvolte raději menší velikost skalky, i ta vám na zahradě může udělat parádu.

Nepřehánějte to s kameny

Bez kamenů by skalka nebyla skalkou. Dejte si však pozor, abyste to s nimi nepřehnali. Skalku byste měli vytvořit z jednoho druhu kamene. Rozhodně byste na ni neměli vkládat různé druhy kamenů jen proto, že se vám všechny líbí. Skalka by měla vypadat přirozeně, ale zároveň musí mít nějaký řád. Ve výsledku byste sami poznali, že skalka vytvořená z nejrůznějších kamenů nevypadá hezky.

Budování skalky

Budování skalky nějaký čas trvá 

Myslete na to, že skalku nevybudujete za jeden den. Neměli byste zbytečně nic uspěchat. Nejprve si nachystejte terén. Odstraňte veškerý plevel, vyryjte všechny drny a případně přisypejte potřebnou hlínu, aby byl terén nerovnoměrný.

Skalka potřebuje drenáž 

Základem pro skalku je dvaceti až padesáti centimetrová vrstva drenáže. Jde o drobné kamínky a štěrk. Tímto způsobem zajistíte skalničkám potřebný odtok vody. Následně můžete začít pokládat kameny. Neměli byste je tam jen tak položit, ale z části je zapustit do půdy, aby se v ní kameny dobře uchytily a neházel s nimi silný vítr.

Mezi kameny umístěte šterk 

Rozhodně byste kameny neměli skládat symetricky, skalka by nevypadala přírodně. S umístěním kamenů si trochu pohrajte. Mezi kameny umístěte štěrk. Ochráníte tím půdu před vyschnutím a přehřátím. Pokud plánujete založit velkou skalku, myslete na to, že si musíte vybudovat i přístupové cestičky.

Nesázejte všechny skalničky najednou 

Čeká vás poslední krok. Tím je sázení skalniček. Předtím, než se do toho pustíte, nechte kameny alespoň několik dní uležet. Skalniček existuje hned několik druhů. Měli byste je vybrat podle toho, zda jste vybudovali skalku na stinném, slunném či polostinném místě, aby se jim dobře dařilo. Skalničky sázejte postupně, nemusíte je tam všechny umístit tento rok. Dále čtěte: Vypěstujte si anglické muškáty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008