Ředkvičky můžete pěstovat i když nemáte zahradu

 Tipy a inspirace 
06. června 2020 09:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ředkvičky jsou nabité vitaminy a minerály Depositphotos
Milujete ředkvičky a rádi byste si je pěstovali, jenže nemáte zahradu? Nepotřebujete ji. Tato chutná zelenina vám může vyrůst třeba na parapetu.

Jsou sice štiplavé, ale na druhou stranu jde doslova o výživový poklad plný vitaminů a minerálů. Ředkvička obsahuje nejenom vitamin C, ale také vitamin K a B, kyselinu listovou a další. Z minerálních látek obsahují draslík, zinek a fosfor. Díky tomu ředkvičky prospívají trávení, nakopávají náš imunitní systém, podporují krvetvorbu, pročišťují organismus, odvodňují a pomáhají i při hubnutí. Dají se použít i při léčbě žaludku, žlučníku či průdušek a navíc krásně uvolní hleny při vlhkém kašli. A to jsou pádné důvody pro jejich pěstování. A jde to i doma.

Stačí vám k tomu květináč

Pokud si chcete vypěstovat ředkvičky doma, stačí vám k tomu tři věci - semena, substrát určený pro pěstování zeleniny a pěstební nádoba. Použít můžete klidně obyčejný květináč nebo truhlík. Vzhledem k tomu, že ředkvičky potřebují pravidelnou závlahu, hodí se samozavlažovací truhlíky. Nepravidelná závlaha navíc zvyšuje ostrost chuti.

Jaká semena jsou ta nej?

Vyznat se v takové nabídce semen bývá často obtížné. Ale určitě nic nezkazíte, pokud sáhnete po odrůdě označené jako celoroční. To jsou obvykle takové, které můžete pěstovat i v letních měsících. Pro celoroční pěstování jsou vhodné např. ředkvičky Kvinta, Kvintara F1, Tercia, Ester, Lada, Viola.

Jak vysévat

Ředkvičky nemají příliš hluboké kořeny, což je právě jejich velké plus v tom, že si je můžete pěstovat i v obyčejném květináči. Semena vysévejte do hloubky 1 - 2 cm, ale ne moc hustě za sebe, aby rostliny neměly tendenci se pak vytahovat příliš ke světlu. Zaseté ředkvičky dejte na okenní parapet nebo na balkon, nejlépe na slunné místo. Půdu pravidelně zavlažujte, aby vám nevyschla. Podle odrůdy a podle podmínek se můžete těšit na první úrodu zhruba za třicet dnů.

Přebytečné výhonky nevyhazujte

Jakmile vám ředkvičky trochu povyrostou, můžete je zkusit protrhat. Rostlinky ale nevyhazujte. Tyto výhonky jsou úžasné do salátů nebo na přizdobení jídel. Jaké další výhonky si lze doma vypěstovat, jsme psali zde. Pokud budete chtít klíčení urychlit, můžete před výsevem namočit semena do vody, případně nádobu zakrýt fólií nebo mikrotenovým sáčkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod