Citron je skvělý, šetrný a ekologický čistič, se kterým vyčistíte celou domácnost

 Tipy a inspirace 
30. května 2020 12:06 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Citron je velmi účinný a hlavně ekologický čistič Depositphotos
Víte, že citron je skvělý a hlavně šetrný a ekologický čistič? Obyčejný citron a jeho šťáva mohou být použity k řešení všech způsobů čištění domácnosti a jsou bezpečnou alternativou k toxickým chemikáliím.

Citronem, respektive jeho šťávou lze ekologicky vyčistit v domácnosti spoustu věcí, my se ale zaměříme na tři, kde je citron skutečně skvělý, zejména z toho důvodu, že zcela nahrazuje chemické čisticí prostředky.

Varná konvice

Kdo by rád do své varné konvice lil nějaké chemikálie. Proto je citron pro čištění tohoto kuchyňského spotřebiče naprosto geniální.

Stačí vymačkat šťávu z několika citronů a nalít do konvice, zbytek poté doplňte vodou. Nechte asi 15 - 20 minut působit a následně zapněte konvici a směs vody a citronové šťávy uvařte. Pak už stačí jen vylít a vnitřek konvice vypláchnout vodou.

Pokud byste ještě chtěli konvici z vnější strany hezky ekologicky vyleštit, dejte si na hadřík z mikrovlákna trochu dětského olejíčku a uvidíte, jak se bude blýskat.

Mikrovlnka

Když chcete citronem vyčistit mikrovlnku, rozřízněte citron na čtyři kousky, vložte do nějaké misky vhodné pro ohřev v mikrovlnce a umístěte dovnitř. Mikrovlnku zapněte na pět minut na plný výkon.

Během této doby se stane spousta věcí. Veškeré usazeniny tuku a skvrn od jídla hezky "popadá", takže následně stačí vnitřek mikrovlnky jen setřít hadříkem.

Kuchyňské prkénko

Na kuchyňském dřevěném prkénku krájíme vše. Zeleninu, ovoce i maso. Čas od času je tedy dobré ho pořádně vyčistit, hlavně ekologicky, bez chemikálií.

I tady je citron skvělým pomocníkem. Tentokrát ale prkénko nejprve posypte solí, pak vezměte půlku citronu a vymačkejte ho na prkénko. Štávu posléze rozetřete po celé ploše. Nechte chviličku působit a následně opláchněte vodou. Dále čtěte: Vypěstujte si doma vlastní citrusy. Zvládne to každý.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47