Kamenné podlahy jsou luxusní, elegantní, nadčasové a vydrží velmi dlouhou dobu

 Interier 
09. července 2020 12:17 / Hana Jordánová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Schody z bílého mramoru se navždy stanou luxusním prvkem vašeho domu Depositphotos
Rozhodli jste se pro rekonstrukci domu i s výměnou podlahy? Nevíte, jakou podlahu zvolit? Zkuste kámen. Přestože vypadá na první pohled studeně, stane se nejluxusnější částí vašeho domu.

Podlaha je významnou součástí každého interiéru, věnujte proto jejímu výběru náležitou pozornost. Musí lahodit oku i nohám a měla by se snadno čistit i ošetřovat. Všechny tyto aspekty splňuje právě kámen. Je nejstarším stavebním materiálem vůbec. Oblíbeným stavebním prvkem byl už ve středověku. V podstatě nás obklopuje všude kolem nás. Kámen je prapůvodní přírodní materiál, který vyzařuje majestátnost a stálost, nejvíce se používá v bankách a státních institucích. V domech pro bydlení se používá méně často, ale v poslední době se jeho oblíbenost stále zvyšuje.

Žádný kámen není stejný. Proto se kamenné podlahy chlubí svou originalitou. Kámen půjde vždy s módou. Nemusíte se tedy obávat, že za deset dvacet let budete podlahu znovu měnit. Moderní bude vždy.

Ne všechny materiály se na podlahu dají použít, podmínkou je dobrá odolnost při používání, kterou mají většinou spíše horniny vyvřelé a přeměněné. Právě přeměněná hornina mramor je nadčasovým materiálem, který se používá již staletí. Leštěné mramorové dlaždice jsou vysoce odolné a snadno udržovatelné. Opravdu dlouhotrvajícím šampionem mezi kameny je žula, která je o něco levnější než mramor. Stejně tak křemenec je téměř nezničitelný, proto se používá hlavně do chodeb a na schodištích.

Dnes v rámci trendů návratu k přírodě jsou hitem spíše méně leštěné více přirozené povrchy, které nepůsobí tak odtažitě a chladně jak leštěné dlaždice.

Výhody kamene

  • je snadno dostupný
  • vydrží velmi dlouhou dobu
  • je protialergenní
  • je ekologický
  • můžete jej použít v interiéru i exteriéru

Nejvhodnější druhy

Břidlice -  středně tvrdá hornina, která se hojně vyskytuje a těží i u nás. Díky puklinám se dá lehce štípat na tenké desky, nikdy nemá stejnou velikost. Používá se hlavně na venkovní dlažby.

Žula - má krásnou, barevnou kresbu. Je velmi odolná a přitom docela snadno zpracovatelná. V interiéru je vhodná nejen na podlahu, ale i třeba jako kuchyňská deska. Pro svou odolnost je nejpoužívanějším kamenem.

Pískovec - kámen s příjemnou zrnitou strukturou a teplými pastelovými barvami. Vidět jej můžeme hlavně na zámcích i v kostelech. Je velmi tuhý a tvrdý. Můžete jej rovněž použít v interiéru i v exteriéru.

Mramor -  leštěný mramor působí chladně, ale přitom luxusně a vznešeně. Mramor můžete použít na podlahu vstupní haly, do koupelny, ale i jinam. Pokud ho použijete jako podlahovou krytinu, je třeba se o něj dobře starat. Kde všude a jaký kámen použít, jsme psali zde.

Údržba kamene

Kámen se denně udržuje obvyklým způsobem, v případě broušené podlahy můžete pro větší efekt používat leštěnku. Je třeba se vyvarovat agresivních saponátů, a to například i při mytí oken, kdy pěna, která skape na podlahu, může narušit povrchovou úpravu a poškodit kámen.

Umělý kámen

Je levnější formou kamene přírodního, ale téměř se od něj neliší. Znovu na významu získává i již skoro zapomenuté terazzo, které také částečně imituje kamennou podlahu.

Kamenné podlahy jsou v současné době na vzestupu i pro svou ekonomickou stránku. Stejně jak kachlová kamenná kamna se dlouho zahřívají, ale mnohem déle pak teplo drží. Proto je vhodné v případě kamenné podlahy využít podlahové topení, které kámen zahřívá zespodu.

Podlaha z přírodního kamene je možná trošku finančně nákladnější, ale oplatí vám to svou vznešeností, majestátností a ušlechtilostí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47