Zavařit lze i pečivo. Vydrží pak o hodně déle, klidně i půl roku
Zavařit samozřejmě nelze chleba nebo rohlíky, ale jen upečené cukroví nebo pečivo z třeného těsta. I tak se vám to může někdy hodit. Pokud se rozhodnete pro zavařování koláčů a buchet z třeného těsta, budete si jen muset obstarat vhodné sklenice, které nemají zúžené hrdlo, abyste z nich pak byli schopni obsah vyklopit. U drobného cukroví je to jedno, tam vám postačí i klasické zavařovací sklenice. Každopádně sklenice musejí jít neprodyšně uzavřít, měly by tedy mít kvalitní gumové těsnění, ideální je šroubovací víčko.
Zavařování pečiva z třeného těsta
Připravte si klasické třené těsto, jak jste zvyklí. Naplňte jím asi polovinu zavařovací sklenice, kterou ještě před tím mírně vymažte tukem a vysypejte strouhankou. Nedávejte do sklenice více těsta, protože při pečení značně zvětší svůj objem. Teď je nutné pečivo upéct a zároveň zavařit. Lze to provést dvěma způsoby, buď v zavařovacím hrnci nebo v troubě.
Zavařovací hrnec
Sklenice naplněné do poloviny třeným těstem důkladně uzavřete víčky a těsto pak při teplotě 100 °C pečte a zavařujte 120 minut v klasickém zavařovacím hrnci s vodou. Pak sklenice nechejte pomalu vychladnout. Uzavřené sklenice s těstem je třeba v zavařovacím hrnci zatížit.
Trouba
Těsto lze také nejprve upéct v troubě a až poté zavařit v zavařovacím hrnci. Nejprve sklenice naplněné do poloviny třeným těstem vložte bez víček do předehřáté trouby a 60 až 90 minut, podle typu ohřevu, upečte. Sklenice v tomto případě slouží jako forma. Upečené těsto nechejte mírně vychladnout a případně nožem odřežte těsto, které přeteklo přes okraj. Teprve pak sklenice důkladně uzavřete víčky a nechejte je zavařit v klasickém zavařovacím hrnci s vodou při teplotě 100 °C 30 minut. Pak sklenice nechejte pomalu vychladnout.
Tento způsob je výhodnější, protože je možné ověřit propečení těsta a na povrchu se vytvoří křupavá kůrka. I v tomto případě se ale sklenice musejí při zavařování v hrnci zatížit.
Zavařování upečeného cukroví
Když vám z nějaké oslavy zbylo cukroví, můžete ho dát do mrazničky, ale pokud je bez ozdob a krémů, tak se dá i zavařit. To je komfortnější, protože když pak budete chtít cukroví konzumovat, nemusíte nic dlouze rozmrazovat. Zavařením také změníte chuťové vlastnosti i konzistenci cukroví naprosto minimálně, na rozdíl od zamražení.
Nejde přitom o žádný složitý proces a nebudete k tomu ani potřebovat zavařovací hrnec. Cukroví opatrně naskládejte do sklenic a ty pevně uzavřete víčky. Sklenice potom naskládejte na vyšší pečicí plech s vodou tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Cukroví zavařujte při teplotě 85 °C po dobu 30 minut. Jakmile troubu vypnete, nechejte v ní ještě sklenice asi 15 minut dojít. Po vyjmutí z trouby sklenice nechejte pomalu vychladnout. O tom, jaký zavařovací hrnec si pořídit, jsme psali zde.