Obyčejný pepř dokáže prádlu navrátit barvy a bílou krásně rozzářit

 Tipy a inspirace 
17. března 2022 15:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pepř dokáže očistit barevné prádlo od zbytků pracího prostředku Pixabay
Máte doma obyčejný černý pepř? Tak zkuste nasypat pár kuliček k prádlu. Uvidíte, co dokáže.

Pepř - koření, které zná opravdu každý člověk. Existuje okolo 1600 druhů pepře, ale k těm nejpoužívanějším patří klasický černý pepř. Sklízí se z pepřovníku černého, a to v nedozrálém stavu. Používá se především k dochucení jídel, kterým dodává štiplavý nádech. Mimo to jej můžete použít také při praní prádla. Co umí? Dočtete se v následujícím článku.

Přítel prádla

Až budete příště plnit pračku prádlem, ať už bílým či barevným, přihoďte k němu 5-6 kuliček pepře. Koření vložte do nějakého sáčku, z něhož vám nevypadne, protože by se snadno mohlo stát, že se vám kuličky zatoulají do různých částí pračky. Poté přidejte prací prostředek, na který jste zvyklí, a zapněte potřebný program.

Barvy i bílá září

Každé barevní prádlo začne po čase blednout, bílé zase šednout. Blednutí prádla je způsobeno nejen opakovaným praním, ale hlavně ulpíváním pracího prostředku na oblečení. Pokud budete do prádla přidávat pepř, získá vaše barevné prádlo výraznější barvy, černé bude jako uhel a bílá bude jako čistý sníh. 

Lžičku do přihrádky

Pokud nenajdete příhodný sáček, zkuste pepř podrtit a přidat jej rovnou do přihrádky k pracímu prostředku. Pepř zajistí odvod přebytečného množství pracího prostředku a tím zamezí blednutí barev. A co víc. Díky pepři můžete snížit i teplotu vody a tím pádem i ušetříte za již tak drahou energii. 

Svěřte ho soli

Kromě pepře můžete využít i obyčejnou kuchyňskou sůl. Přidejte lžíci soli k prostředku na praní. Ještě před praním si můžete vytvořit i takovou solnou koupel, kam prádlo na minimálně 30 minut naložíte. Počítejte tak dvě lžíce na tři litry vody. Jaké další přírodní pomocníky můžete použít při praní prádla se dočtete zde.

Zdroj: extra.cz, cookist.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47