Pokud plánujete malovat kraslice nebo barvit vařená vajíčka, použijte ocet a sůl. Neprasknou a půjdou krásně vyfouknout

 Tipy a inspirace 
27. března 2022 07:49 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Bílá vajíčka jsou pro barvení ideální Pixabay
Pokud plánujete malovat kraslice nebo barvit vařená vajíčka, poradíme vám pár triků, díky nimž vám vejce neprasknou a také půjdou velmi snadno vyfouknout.

Letošní Velikonoce budou konečně po nějaké době opět Velikonocemi, jaké známe. Znovu se budeme moci setkávat s přáteli a chodit na koledu tak jako dříve. A k tomu patří i barvení vajíček a malování kraslic. Pro tyto účely jsou ideální bílá vajíčka, kterých bývá nedostatek, proto není zrovna příjemné, pokud některé z nich praskne. Jak zajistit, aby k takové nehodě nedošlo?

Pokojová teplota

V první řadě je potřeba vejce nechat alespoň 20 minut při pokojové teplotě, než je dáte vařit. V opačném případě skořápka dostane teplotní šok a může snadno prasknout. Stejně tak nedávejte nikdy vejce do vroucí vody. 

Sůl a ocet

Hodně záleží na tom, v jakém množství vody vejce vaříte. Měla by být kompletně ponořena ve vodě, hladina by měla být zhruba centimetr nad skořápkami. Stejně tak je potřeba zvolit dostatečně velký hrnec, aby se v něm vejce netísnila a nemohla během varu do sebe narážet. Do vody pak přidejte pět lžic octa a pět lžic soli. Obě tyto suroviny zajistí, že vejce neprasknou, ocet navíc zaručí, že žloutek neztratí svou žlutou barvu.

Natvrdo

Uvařit vejce natvrdo zvládne i naprostý začátečník. Stačí si pohlídat čas, po který by se vejce měla vařit, což bývá 7 až 10 minut. Déle ne, protože žloutek pak chytne takovou nazelenalou barvu. Chcete-li mít vejce naměkko, vařte je 3 minuty, na hniličku (s tekutým středem) 4 až 5 minut. Svízel někdy nastává při loupání vajec. Tipy a triky, jak to udělat bez námahy, se dočtete zde.

Vyfukování bez námahy 

Klasické vyfukování vajíček se celé řadě lidí příčí, a to kvůli tomu, že musejí rty přitisknout na skořápku a pak několikrát opravdu pořádně fouknout vzduch do dírky. Pokud patříte mezi odpůrce této metody, pak máme pro vás tip, jak se tomu vyhnout. Stačí mít po ruce injekční stříkačky. Do vajíčka udělejte jehlou nebo malými nůžkami jen jeden otvor a do něj pomocí injekční stříkačky foukněte vzduch, který do ní předtím nasajete. Přetlak, který se uvnitř vytvoří, způsobí, že obsah vejce vyleze ven sám. U klasického vyfukování vajec si tuto práci můžete ulehčit tím, že obsah vejce nejprve promícháte pomocí špejle a poté jej vyfouknete. Půjde to mnohem snadněji.

Zdroj: recepty.blesk.cz, wikihow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008