Jaký je rozdíl mezi proutěným a ratanovým nábytkem

 Interier 
22. ledna 2021 11:04 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Proutěný, nebo ratanový? Depositphotos
Chystáte se na změnu nebo budete zařizovat nové bydlení? Nezapomeňte na přírodní nábytek, jehož obliba je na velkém vzestupu. Jenomže někdy je prostě problém zorientovat se v tom, co je proutěné, ratanové a co z přírodních vláken.

Proutěný nebo ratanový nábytek je velmi efektní, ať už se jedná o samostatný velký kus nábytku, nebo třeba jen o nějakou menší dekoraci. Na první pohled se oba tyto pojmy laikovi mohou zdát rozdílné, ale je to skutečně tak?

Takže jaký je rozdíl mezi proutěným a ratanovým?

V první řadě je dobré vědět, že proutí není materiál. Proutěný nábytek a dekorativní produkty jsou tedy především o technice ​​tkaní, nikoliv o materiálu, který byl použit k jejich výrobě. Historie tkaní proutí lze vysledovat až do starověkého Egypta a lze ji najít v artefaktech, které se zachovaly dodnes. Proutěné koše například obstály ve zkoušce času, protože proutěná technika vytváří pevnou vazbu a materiály, které Egypťané používali, pocházely z přírodních zdrojů.

Strukturální spolehlivost techniky tkaní proutí je jedním z důvodů, proč její popularita nikdy nezmizela. Jaký lepší způsob, jak vyrobit lehký nábytek, který dobře drží pohromadě a snadno se přenáší, protože je lehký, by se dal vymyslet?

Proutěný nábytek a proutěné dekorační předměty jsou tedy z přírodních materiálů, jako je ratan, což je rostlina rostoucí v pralesích jihovýchodní Asie. "Ratan je znám jako jeden z nejsilnějších druhů dřeva, jaké vůbec existují,“ vysvětluje designérka Hannah Pobar.

Silný ratan

Nyní už víme, že z ratanu se plete proutěný nábytek a bytové doplňky, ale co se tedy dalšího vyrábí z ratanu?

Ratan je silný materiál, jeho dřevo je velmi lehké a ohebné, a proto se z něj vyrábí především větší nábytek. Z ratanu lze udělat rám velkého nábytku, například skříně, jejíž dveře mohou být z pleteného ratanu, tedy vlastně proutěné. Z ratanu se vyrábí rovněž sedačky a křesla a svoje uplatnění našel i v podobě zahradního nábytku. Je to silný materiál, proto se z něho může vyrábět velký nábytek, který snese zátěž a vydrží dlouhé roky.

Mezi proutěným a ratanovým nábytkem tedy vlastně není rozdíl, oba jsou z jednoho materiálu. Rozdíl je pouze v technice zpracování.

Proutěný nábytek i ratan se snadno udržují a stačí jej po čase třeba jen znovu natřít a vypadá jako nový. Je ovšem důležité chránit proutěný nábytek, který máte na zahradě či terase. Jakkoli může být tkaný materiál nábytku pevný, déšť, slunce a nečistoty ho mohou časem poškodit. A mokrý proutěný nábytek se bude pomalu poškozovat. Za špatného počasí nebo v zimě ho tedy raději zakrývejte. Pokud si ale proutěný, potažmo ratanový nábytek pořídíte do interiéru, nebudete litovat. Zažijete pocit volnosti, ducha přírody a příjemnou energii. Dále čtěte: Nejlepší a nejhorší barvy pro výmalbu koupelny podle psychologa.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve