Co s vánočním stromkem v květináči po Vánocích

 Tipy a inspirace 
10. ledna 2021 15:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vánoční stromky v květináči je potřeba průběžně aklimatizovat Pixabay
Měli jste letos vánoční strom v květináči? Pak možná přemýšlíte, co dál s ním. Máte několik možností.

Vánoční stromek v květináči je trend posledních let a vhodnou alternativou řezaných či umělých stromů. Pokud jste mu podlehli i vy, možná nyní řešíte otázku, jak s tímto stromkem dál naložit. Vysadit, nebo přesadit? 

Hlavně žádné výkyvy

Než vystrčíte vánoční stromek zpět ven, musí se znovu aklimatizovat. V tomto odbobí jsou totiž stromy ve vegetativním klidu, takže nepotřebuje ani tolik vody, vzduchu či výživy. Jenom díky tomu dokáží přečkat i velké teplotní výkyvy. Pokud byste tedy váš vánoční strom ihned po odstrojení přesunuli ven, prakticky jej odsoudíte k úhynu. Proto je nutné stromek po odstrojení přesunout do světlé, ale chladnější místnosti, kde jej nechejte zhruba jeden až dva týdny. Teprve potom jej můžete přesunout ven či na zahradu.

Zakryjte kořeny

Než stromek přenesete ven, obalte květináč novinami nebo hadrami. Tím ochráníte kořeny před možným umrznutím. Stromku i nadále dodávejte vodu, tentokrát stačí jednou za 14 dní. Voda by měla být chladnější, teplá by mohla stromek donutit začít rašit. Pokud uhodí velké mrazy, s teplotami pod -15 stupňů Celsia, přeneste strom znovu do teplejší místnosti a poté jej opět aklimatizujte.

Aby vydržel do dalších Vánoc

Rozhodnete-li se stromek v květináči přechovat do dalších Vánoc, počítejte s tím, že jej budete muset přesadit do většího květináče či kontejneru. V opačném případě nebude mít dostatek živit a nebude růst. Počítejte s tím, že stromek vysoký čtyřicet, padesát centimetrů bude potřebovat kontejner o velikosti osmnáct či dvacet centimetrů. Větší strom potřebuje větší květináč. Pokud zvolíte zase příliš velkou nádobu, rostlina poroste rychleji, než je nezbytné. Dřevinu přes léto dejte na takové místo, aby měl korunu na slunci, ale kořeny ve stínu. Nezapomínejte jej pravidelně zalévat, aby stromku neproschly kořeny - stačí dvakrát týdně. Dopřejte mu také hnojivo a pravidelné zastřihávání do kužele. Koruna bude díky tomu hustší. Rašící mladé výhonky na jaře můžete použít pro přípravu skvělého sirupu při nachlazení. Jak na jeho výrobu, jsme psali zde.

Pravidla přesazování 

Pokud budete stromek přesazovat do většího květináče a nebo ven, počkejte s tímto úkonem do předjaří, než začne dřevina rašit, nebo tesně po začátku tohoto procesu. Při přesazování vyberte kořenový bal z původního květináče, kořeny, které z něj trčí, ostříhejte. Poté jej vložte do zahradního květináče a substrátu, který je určený pro jehličnany. Půdu upěchujte a zalijte. Rozhodnete-li se, že stromek vysadíte ven, vyhlédněte optimální prostor. Počítejte s tím, že strom poroste a mnohonásobně zvětší svou výšku i objem. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod