Činnosti, které zkracují vašim spotřebičům životnost

 Technika 
05. ledna 2021 14:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za poruchy spotřebičů si často můžete sami špatným užíváním Depositphotos
Lednice, vysavač, mikrovlnka, pračka a další domácí spotřebiče nám dělají obrovskou službu. Jenomže velmi často se stává, že se k nim nechováme správně a nevědomky jim tím zkracujeme životnost. Co tedy nedělat?

Stává se to každému. Máte pár let starý spotřebič a najednou přestal fungovat. Ne vždy za to může opravdu samotný výrobce. Je totiž velmi pravděpodobné, že za tím vším je vaše nevhodná údržba nebo používání. 

Lednice

Spotřebu vaší lednice ovlivňuje teplota místnosti, v níž je umístěna. Samozřejmě, že čím je vyšší, tím více lednice musí pracovat, aby vše dostatečně vychladila na zvolenou teplotu. A tím pádem spotřebovává mnohem více energie a také se tím pádem i více namáhá motor a další její části. Obecně platí, že všechny domácí spotřebiče by měly být v místnostech, kde je teplota mezi 15 a 25 stupni Celsia. Lednice by také správně neměla stát v těsné blízkosti trouby, myčky či sporáku. Stejně tak by se do ní neměly ukládat teplé pokrmy. A nezapomeňte svou lednici i pravidelně čistit, a to včetně zadní části, která bývá plná mastného prachu. 

Pračka

To, co pračka nemá ráda, pokud zrovna nepere, to je vlhko. To se totiž může dostat naprosto všude a způsobit nejenom plísně, ale také další škody. Proto tento spotřebič nechejte po každém praní vyvětrat, a to jak buben, tak i zásobník. Živnotnost pračce také zkracujete, pokud ji přeplňujete a namáháte ji více, než na co je konstruována. Prádlo před vypráním dobře zkontrolujte, vytáhněte z kapes vše, co by se mohlo dostat hluboko do útrob pračky a poškodit ji. Vyprané oblečení vždy ihned po skončení programu vytáhněte a pověste. Mokré obleční ihned po vyprání z pračky vyjměte. Je totiž velmi těžké, a pokud v pračce zůstane dlouho, může poškodit buben. A i zde nezapomínejte na pravidelné čištění celého spotřebiče, včetně filtru. Největší paseku mohou nadělat chupy ze zvířat. Ty totiž dokáží vytvořit obrovský chuchvalec, který může ucpat odtokové potrubí. 

Myčka

Dalším hojně používaným spotřebičem je myčka. Do ní patří pouze nádobí, které je pro myčku určené. Proto bedlivě sledujte štítky na nádobí, které vám napoví, zda je vhodné jej dávat do myčky, či ne. Některé materiály, jako jsou například dřevo nebo některé plasty, mohou do sebe natáhnou chemikálie z čisticích prostředků a ty se potom uvolní do připravovaných jídel, což asi nechcete. Z nádobí odlepte všechny nálepky a etikety, které by mohly ucpat filtry. Stejně tak se jej snažte ukládat tak, jak radí výrobce a dbejte na to, aby se věci navzájem nedotýkaly. Také myčka se bez čištění neobejde.  

Mikrovlnka

Mikrovlnka je spotřebič, který často svádí k odkládání různých věcí. To rozhodně nedělejte. Pokud by některé předměty zakrývaly ventilátory, mikrovlnka by se přehřívala a mohlo by dojít k jejímu zničení. Stejně tak do ní dávejte pouze nádobí, které je pro ni určené. Jinak byste mohli způsobit požár, zvláště talíři, které mají různé zlaté ornamenty. Nezapomínejte pokrmy přikrývat poklopem. Díky tomu vám vaše mikrovlnka zůstane déle čistá, navíc prskající masnosta zanáší ventilační průduchy i celou mikrovlnku. Pokud se vám přeci jenom podaří mikrovlnku znečistit, ihned zbytky jídel odstraňte. A také tento spotřebič jednou za čas pořádně vyčistěte, aby se nemnožily bakterie, které se následně dostanou do jídla. Jak na jednoduché čištění mikrovlnky, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008