Nejlepší a nejhorší barvy pro výmalbu koupelny podle psychologa

 Interier 
12. ledna 2021 10:36 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koupelnové barvy mají především vyvolávat pohodu Pixabay
Barva má nejen dekorační funkce, ale může také zlepšovat pocit pohody. Jednou z nejdůležitějších místností, ve které si pohodu užíváme, je koupelna. Podle psychologa Lee Chamberse sehrává barva, kterou tuto místnost vymalujeme, velmi důležitou roli.

Od probuzení a pocitu osvěžení pro celý den až po relax před spaním hrají barvy stěn koupelny zásadní roli pro naši náladu. "Koupelny se obvykle nepovažují za místo, kde byste ukazovali nějakou okázalost," říká Lee Chambers. "Navzdory tomu může mít barevné schéma vaší koupelny přímý dopad na to, jak se cítíte, ať už si dáte ranní sprchu nebo si vyčistíte zuby předtím, než padnete do postele."

Hlavně ne bílou

Bílá výmalba koupelny je sice drtivě nejoblíbenější variantou, přesto ji Chambers absolutně nedoporučuje. "Celobílá koupelna je velmi klinická, čistá a prostorná, ale postrádá charakter. Studie ukázaly, že bílá může být neinspirativní, a to zejména pro ženy."

Podle studie patří mezi další oblíbené barvy modrá a zelená, proti kterým psychologie naopak nic nemá. "Pokud jde o to, abychom si pomohli najít klidnější okamžik vyrovnanosti večer či ráno, tak chladnější barvy, které stále mají jasný prvek, jako jasnější modrá a zelená, nám mohou pomoci cítit se dobře," říká Chambers.

Po modré a zelené přišla rovněž obliba šedé koupelny a neutrálních krémových stěn. V  koupelnách se rovněž používají červená a oranžová a Chambers o nich říká, že tyto odvážné odstíny mohou být přesně tím, co vaše koupelna potřebuje. "Pokud chcete začít den stimulačním povzbuzením, výrazné odstíny teplých barev, jako jsou červená, pomerančová a žlutá, vás opravdu nabijí." Ale nemusí to být nutně výmalba, tyto barvy můžete začlenit do doplňků a dekorací.

Vyhněte se tmavým stěnám

Mnohým to možná může znít divně, ale moderní koupelny často bývají tmavé, především tmavě šedé. "Tmavé koupelny vypadají uzavřeně a studeně, ledaže by svoji roli sehrálo správně zvolené osvětlení a zrcadla, která by dala vyniknout prostoru,“ říká Chambers.

Psychologie rovněž doporučuje do koupelen začlenit přírodní materiály, dokonce i ty kovové a kamenné, nejen dřevěné. Podle Chamberse nám pomohou cítit se více propojeni sami se sebou.

Před výběrem barev do koupelny se tedy neřiďte jen svým vkusem, ale zamyslete se především nad tím, které barvy ve vás vyvolávají uvolněnou náladu. Dále čtěte: Zima přináší do našich domovů nezdravý suchý vzduch. Možnosti, jak se jej zbavit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod