Jak zajistit, aby pečivo vydrželo co nejdéle jako čerstvé
Nezáleží na tom, zda máte doma čerstvý nebo den starý rohlík či chleba. Pokud budete pečivo dobře skladovat, vydrží vám i několik dnů. V opačném případě jej můžete vyhodit i za pár hodin. Proto je dobré mít chlebník. I ty se však vyrábějí z různých materiálů. Každý z nich má své výhody i nevýhody.
Dřevěný
Máte-li rádi dřevo a rádi byste klasický dřevěný chlebník, pak se zamyslete nad tím, v jakém prostředí bydlíte. Dřevo je sice krásný materiál, ale je velmi náchylné na vlhko. Kromě toho výrobky z něj však mají sklon absorbovat pachy, reagovat na změny teploty, vysychat a deformovat se. Nevýhodou dřevěných dóz je také jejich obtížné čištění a v důsledku toho může docházet ke vzniku plísní nebo jiných nepříjemných následků. V každém případě si vybírejte produkt, který je vyroben ze stromu, jako je jasan, lípa nebo bříza. Tyto druhy dřev jsou nejodolnější, neabsorbují tak silně pachy a snadno se čistí i vodou.
Nerezový
Nerez je krásný a moderní materiál, který se také snadno udržuje. A tak není divu, že i nerezové chlebníky nacházejí své uplatnění v řadě domácností. Jejich výhodou je, že jsou odolné, neabsorbují pachy a snesou i čisticí prostředky. Jak se správně starat o nerez, jsme psali zde.
Plastový
I plast patří stále mezi oblíbený materiál. Je levný, lehký a snadno udržovatelný. Co se týká nevýhod, pak jde o poměrně křehký materiál, který po delší době používání snadno praská. Kromě toho je plast také nepropustný, takže může podpořit vznik plísní. Během nákupu se také zaměřte na to, zda neobsahuje nebezpečné ftaláty, či zda příliš nezapáchá typickým plastovým odérem, což by pečivo snadno mohlo absorbovat.
Skleněné a keramické
Sklo i keramika se řadí mezi ekologické materiály, které neabsorbují pachy a hodí se prakticky do jakéhokoliv interiéru. K nevýhodám se řadí jejich údržba, a to kvůli křehkosti a také vyšší hmotnosti. Samozřejmě, že při koupi skleněného chlebníku musíte počítat také s jeho vyšší pořizovací cenou.