Zima přináší do našich domovů nezdravý suchý vzduch. Možnosti, jak se jej zbavit

 Technika 
10. ledna 2021 10:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Suchý vzduch přes zimu trápí většinu domácností Depositphotos
Když venku klesnou teploty a my ve svých domácnostech začneme topit, vytvoří se v našich domovech suchý vzduch, který je nezdravý. Zlepšení kvality vzduchu je tedy žádoucí.

Suchý vzduch v našich domovech znamená, že se nám hůře dýchá, ale suchý vzduch má i jeden neviditelný efekt. Poškozuje totiž naši pokožku. Proto je potřeba v zimním období vzduch v domácnostech uměle vylepšovat.

Se suchým vzduchem si poradí zvlhčovače

Snadným řešením je přenosný zvlhčovač vzduchu, které se snadno používá a je levný. Použití zvlhčovače vzduchu ve vašem obývacím pokoji nebo ložnici během spánku může zabránit vysušování dutin, popraskané pokožce a rtům, stejně jako dokáže snížit výskyt statické elektřiny.

Hlavním viníkem všeho je samozřejmě samotná zima, ale výskytu suchého vzduchu v domácnostech pomáhá také dřevěný nábytek, podlahy, barvy či tapety. Provoz přenosného zvlhčovače rozhodně pomůže udržet vlhkost vzduchu v domě či bytě na ideálním rozsahu 30 až 60 procent. A že nevíte, jak na tom jste? Úroveň vlhkosti ve vaší domácnosti snadno otestujete vlhkoměrem.

Než ale přistoupíte k zakoupení přenosného zvlhčovače pro vaši domácnost, měli byste vědět, že takové zařízení vyžaduje častou údržbu. Voda v něm se totiž může stát živnou půdou pro bakterie, které se pak rozšíří do vzduchu. Většina z těchto strojů vyžaduje alespoň týdenní čištění a denní doplňování, ačkoli některé z nejlepších modelů mají  funkce, které tuto údržbu usnadňují.

Jaký zvlhčovač si pořídit

Ať už se rozhodnete třeba pro odpařovací nebo ultrazvukový přístroj, každý druh zvlhčovače má své výhody a nevýhody, které je třeba vzít v úvahu.

Odborníci obecně dávají přednost samoregulačním odpařovacím zvlhčovačům, který  uvolňuje neviditelnou vodní páru. Některé zvlhčovače totiž uvolňují tzv. mlhu, která za jistých okolností může poškodit nábytek ve své blízkosti.

Vybrat si můžete také z ultrazvukových zvlhčovačů, některé z nich mají nastavení teplé i studené mlhy, automatický režim s přesným čidlem vlhkosti, aroma difuzér a nastavitelné světlo, dálkové ovládání a časovač, takže můžete zvlhčování vzduchu ve vaší domácnosti přesně naprogramovat. Větší zvlhčovače dokonce disponují šestilitrovým zásobníkem, který poskytuje dlouhou dobu provozu od 20 do 36 hodin.

Pokud naopak nechcete investovat moc peněz, můžete si vybrat obyčejnější zvlhčovač, který i tak splní svoji funkci. I ty levnější přístroje disponují zásobníkem vody, díky kterému vydrží v provozu celých 24 hodin a také dokáží měřit úroveň vlhkosti v místnosti, takže na něm můžete snadno nastavit požadovanou úroveň.

Ať už si vyberete kterýkoliv přístroj, zajistíte si doma správnou a zdravou úroveň vlhkosti vzduchu. Bude se vám lépe dýchat a vaše pokožka se nebude zbytečně vysušovat. Dále čtěte: Vychytávky pro vstup do bytu či domu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod