O robotický vysavač je třeba pečovat. Jak na to, aby vydržel co nejdéle

 Technika 
23. listopadu 2020 15:26 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Slabinou robotických vysavačů je baterie Depositphotos
Robotické vysavače se objevují ve stále větším počtu domácností, i když ty kvalitní stále nejsou zrovna levnou záležitostí. Málokdo ale možná ví, že robotický vysavač se může rozbít dříve než ten klasický.

Robotické vysavače potřebují zvláštní péči, aby vydržely co nejdéle. Jejich slabinou je totiž samotná baterie. A právě ta má největší vliv jak na výkon, tak na životnost tohoto domácího pomocníka.

Jak se o baterii správně starat

Baterie robotických vysavačů se totiž nevyznačují zrovna velkou kvalitou. Jsou tu ale možnosti, jak jejich životnost při správné péči opravdu prodloužit.

Nejdůležitějším krokem je pravidelné úplné nabití a vybití akumulátoru vysavače. To v praxi znamená, že když si robotický vysavač pořídíte, měli byste ho nejprve nechat pětkrát zcela nabít a zase vybít a tuto proceduru odborníci doporučují opakovat každého čtvrt roku.

Jaký je efekt? Vysavač především bude mít vyšší výkon, což znamená, že zvládne uklidit více prostoru a samotná baterie pak vydrží více uklízecích cyklů.

Navíc jsou baterie robotických vysavačů citlivé na některé okolní faktory. V prvé řadě odborníci radí nenechávat vysavač poblíž jakéhokoliv zdroje tepla, tedy ani radiátoru. A to samé platí rovněž pro nevytápěné místnosti. Baterii se daří nejlépe v teplotách od deseti do třiceti stupňů Celsia.

Dalším krokem, jak pečovat o baterii vysavače, je uskladnit ji mimo přístroj v případě, že vysavač nebudete delší dobu používat.

Jak poznáte, kdy je baterii potřeba vyměnit

Na tento okamžik dojde dříve či později, jako u všech přístrojů, které používají baterie. I když jste se snažili životnost baterie vašeho robotického vysavače prodloužit, přijde okamžik, kdy budete muset koupit novou.

Pravdou totiž je, že baterie ve vysavači při denním používání ztratí svoji použitelnou kapacitu zhruba za pouhé dva roky. Jak je na tom zrovna váš přístroj, poznáte z návodu, kde by měl být uveden maximální počet nabíjecích cyklů. Většina robotických vysavačů má baterii na maximálně 700 nabití.

Podle tohoto údaje tedy zjistíte, kdy nastal čas pro výměnu baterie, popřípadě to poznáte pouhým okem. Vysavač už nebude mít svůj původní výkon, uklidí menší plochu a kvalita úklidu už nebude taková jako dřív.

Samotná výměna baterie je velmi jednoduchá, jen zkrátka budete muset investovat do nového akumulátoru. Ten koupíte podle značky a modelu vašeho přístroje. Dále čtěte: Co všechno umí inteligentní zrcadlo a jak změní váš domov.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve