Věci, které byste měli dělat, abyste prodloužili životnost své pračky

 Technika 
12. září 2020 10:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
I o pračku se musíme starat, aby vydržela co nejdéle Pixabay
Jako každé velké zařízení i pračky a sušičky jsou velkou finanční investicí. Abychom tuto investici řádně ochránili, obrátili jsme se na profesionály, aby nám sdělili své rady ohledně údržby praček a sušiček.

Co tedy bychom měli dělat, aby tato zařízení fungovala co nejdéle? Zde jsou odborníky schválené způsoby, jak prodloužit životnost vaší pračky a sušičky.

Čistěte pračku pravidelně

Pokud chcete mít čisté nádobí, musí být čistá také myčka. Totéž platí pro vaši pračku. Čistá pračka nejen vypere lépe vaše oblečení, ale také pomůže prodloužit její životnost.

Pokud má vaše pračka vlastní automatický čisticí program, spusťte jej jednou za měsíc nebo po každém 30. pracím cyklu. To pomůže odstranit všechny nečistoty a usazeniny.

Pokud tento program vaše pračka nemá, tak si pořiďte speciální čisticí sprej pro pračky. Nastříkejte ho dovnitř, nechte půl hodiny působit a pak spusťte krátký program. Vnitřek vaší pračky se perfektně vyčistí.

U praček s předním plněním je ještě vhodné před touto procedurou odstranit z gumového těsnění dvířek všechny nečistoty. Stejně tak se doporučuje vymývat pravidelně dávkovače pracích prostředků.

Nenechávejte v pračce mokré prádlo

Ponechání mokrého prádla je špatné jak pro prádlo, tak pro pračku. Abyste zabránili růstu plísní uvnitř pračky, vždy vyndejte prádlo co nejdříve po dokončení pracího cyklu.

Kontrolujte své kapsy

Vyprázdnit kapsy oblečení před praním je důležité. Kovové předměty, jako jsou mince a klíče, mohou poškodit vnitřek pračky. Co dokáže udělat takový zapomenutý papírový kapesník, už jsme si asi alespoň jednou vyzkoušeli všichni.

Pokud už náhodou na kapsy zapomenete, nezapomeňte vyčistit filtr vypouštěcího čerpadla na pračce s předním plněním, který je určen k zachycení těchto zapomenutých věcí.

Čistěte filtr a odvzdušněte jej

To platí pro sušičky. Lapač prachových vláken je ideální vyčistit po každém použití. To pomůže předcházet nebezpečí požáru a zajistí optimální provoz sušičky. A zabere to doslova pár sekund.

Trochu časově náročnější, ale velmi důležité je také alespoň jednou ročně vyčistit ventilační otvor sušičky nebo potrubí, které vede ze sušičky ven.

Odborníci rovněž radí nepoužívat příliš mnoho pracího prostředku. Neplatí totiž žádná úměra mezi množstvím čistidla a čistotou prádla. Navíc příliš mnoho pracího prostředku obvykle zanechává fleky na oblečení a v pračce vytváří přetrvávající zápach. Dále čtěte: Jak pečovat o domácí tiskárnu, aby vydržela co nejdéle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod