Pokud vám voda vyplavila dům, bez čerpadla se neobejdete. Vyberte ale správné

 Technika 
21. června 2020 07:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bleskové povodně umí napáchat velké škody Depositphotos
Přívalové deště páchají v posledních dnech na mnoha místech Česka velké škody. Lidé se potýkají se zaplavenými sklepy, v horším případě i zatopenými domy. Poradíme, jak se s takovou patálií poprat.

Při odčerpávání vody při povodních, průsakové vody ze sklepů či vytopení bytu je třeba použít čerpadlo s následujícími vlastnostmi:

  • Pohon na 230 V, který je běžně dostupný.
  • Čerpadlo nemusí být při provozu vždy zcela ponořeno, proto musí být chlazeno čerpanou vodou.
  • Možnost dosažení co nejnižší min. hladiny vody (často se odčerpává voda z rovné plochy, např. podlahy).
  • Možnost čerpání i znečištěné vody.
  • Dostatečná dopravní výška.

Ideální pro odčerpávání vody při povodních, záplavách, průsakové vody ze sklepů a při vytopení bytu je použití ponorných kalových čerpadel. Všechna jsou konstruována pro trvalé ponoření.

Vyberte správné čerpadlo

Stanovte si dopravní výšku odpovídající vašim provozním podmínkám jako součet hodnoty výškového rozdílu mezi čerpadlem a místem vypouštění z hadice/potrubí a hodnoty ztráty tlaku v potrubí, kdy 10 m délky potrubí/hadice odpovídá přibližně 1 m dopravní výšky (např. u výškového rozdílu 2,5 m a délky hadice 15 m je přibližná dopravní výška 4 m /součet 2,5 m a 1,5 m/) za podmínky zachování u hadice/potrubí stejného vnitřního průměru, jako je připojovací rozměr výtlaku čerpadla. Na výtoku z hadice/potrubí se nepředpokládá žádný přetlak. Maximální dopravní výška u vámi vybraného čerpadla by měla být minimálně o 3 m větší jak vámi vypočítaná.

Jak odčerpat vodu ze zaplaveného suterénu

V prvé řadě se obrňte trpělivostí. Se začátkem odčerpávání nespěchejte, správný postup může zabrat i několik dní. Podzemní voda, která je všude kolem zatopeného suterénu, zvenku tlačí na základy domu. Voda která je uvnitř, působí opačnou silou proti ní. V případě rychlého vyčerpání kapaliny uvnitř hrozí zhroucení zdíi a samých základů domu. Abyste se vyhnuli narušení základů a zdiva, je třeba dodržet následující kroky:

  • S odčerpáváním začněte až ve chvíli, kdy voda klesne pod úroveň země.
  • Připojte hadici na čerpadlo pomocí rychlospojky.
  • Čerpadlo vraťte do přepravky, naopak plovák z ní vyjměte.
  • Hadici vyveďte ven ze sklepa a záplavový set vhoďte do vody.
  • Čerpadlo zapojte do elektrické sítě, dejte pozor, abyste při tom nestáli nohama ve vodě.
  • Odčerpejte vodu na hladinu do výšky 70 až 100 cm od podlahy. Označte si tuto hladinu na stěně a počkejte do druhého dne.
  • Pokud další den hladina stoupne, je na odčerpávání. Okolní půda je stále příliš nasáklá vodou. Odčerpávejte opět do výšky 70 až 100 cm a opět vyčkejte.
  • Pokud hladina přestane stoupat, odčerpejte zbylých 70-100 cm a počkejte přes noc. Ujistěte se, že se voda již nevrací a hladina nestoupá.

Po odčerpání veškeré vody je nutné zatopenou část domu důkladně vysušit a zamezit šíření plísně. Ponorné čerpadlo využijete i na zahradě, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47