Pokud nechcete za provoz podlahového topení utratit majlant, zvažte druh krytiny

 Technika 
05. června 2020 07:47 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Podlahové topení je velmi příjemné Depositphotos
Podlahové topení je velmi příjemné. Jenže pokud se jej rozhodnete doma mít, měli byste zvážit, jakou podlahovou krytinu zvolíte. Odvíjí se totiž od toho ekonomická efektivnost topení.

Plovoucí laminátová podlaha, dřevěné parkety, keramická dlažba nebo vinyl? Výběr podlahy, kterou lze na podlahové topení položit, je velký a je otázkou osobního vkusu či preferencí. Pokud ale chcete, aby vás provoz podlahového topení stál co nejméně, bude výběr už podstatně užší. Budou vás totiž zajímat tepelně izolační vlastnosti dané podlahy.

Možná se to zdá být maličkost, ale špatnou volbou podlahy můžete ztratit až polovinu tepla, které podlahové topení dává. Klíčovou vlastností použitých materiálů je tepelný odpor. Ne však pouze nad tělesem podlahového topení, ale i pod ním. Pokud bude tepelný odpor v dolní části menší než nahoře, tedy tato část bude nedostatečně izolovaná, teplo bude unikat úplně jiným směrem, než chcete. A tyto přešlapy se projeví na spotřebě energie. Bez ohledu na kvalitu a tepelné vlastnosti zvolené podlahy a krytiny. A jaká krytina je tedy na podlahové topení nejlepší?

Keramická dlažba

Keramická dlažba je na podlahové topení velmi vhodná, a to díky své vysoké tepelné vodivosti. Vyznačuje se nejnižší hodnotou tepelného odporu ze všech materiálů vhodných pro podlahu.

Proto je jasnou volbou pro ekonomicky efektivní podlahové topení. Výhodou keramické podlahy při podlahovém vytápění je, že se rychle zahřeje. Na druhé straně nevýhoda spočívá v období mimo topnou sezonu, kdy je taková podlaha chladnější než ostatní druhy podlah.

Doporučená tloušťka keramických nebo kamenných dlaždic je do 6 milimetrů. Pro lepení a spárování dlažby se používají flexibilní směsi vhodné na podlahové topení.

Linoleum, vinyl

Linoleum už dávno není zatracované jako kdysi v minulosti. A i tento materiál se hodí pro podlahové topení. Velmi nízký tepelný odpor zaručuje výborné tepelné vlastnosti za účelem podlahového vytápění. Tloušťka linolea může být i menší, zhruba 2 - 2,5 mm.

Při instalaci je však nutný rovný povrch podkladu. Proto je třeba použít nivelační materiál, který dokáže odolat i vyšším teplotám. PVC podlaha se ukládá na podlahové topení bez izolace.

Laminát

Laminátové podlahy patří k nejčastěji používaným typům podlah. Koeficient tepelného odporu důležitého pro podlahové topení se pohybuje zpravidla mezi 0,04 - 0,07 m2K/W.

Čím větší tloušťka laminátu, tím náročnější je přestup tepla z podlahového vytápění. Relativní vlhkost vzduchu při povrchu podlahy při používání podlahového topení je velmi nízká a dosahuje 20 - 25 %. Odborníci proto doporučují pro takové případy jen podlahy s přímou laminací (takzvané melaminové podlahy). Na betonovém podkladu musí být vždy položena fólie, která brání prostupu vlhkosti.

Laminátové plovoucí podlahy jsou vhodné i pro elektrické podlahové topení. Podle některých odborníků jsou případné obavy z nežádoucích důsledků tepelné roztažnosti laminátových podlah vlivem změn teploty neopodstatněné.

Pod laminátovou podlahu doporučují systémy s maximálním výkonem do 100 W/m2. Důležité je, jako protihlukovou krokovou izolaci použít pouze materiály vhodné na podlahové vytápění, tedy s vyšší tepelnou vodivostí, například uhlíkový papír.

Dřevo

Dřevěná podlaha se vyznačuje poměrně vysokým tepelným odporem s hodnotami mezi 0,05 - 0,1 m2K/W. Proto je z hlediska přenosu tepla z podlahového vytápění méně efektivním řešením.

Pokud se podlahové topení používá pouze pár měsíců v roce nebo náklady na spotřebu energie nejsou důležité, pak si dřevěnou podlahu klidně dopřejte. Zvolte ale raději parkety z tvrdého dřeva o tloušťce do 12 mm. Příliš hrubé dřevo propustí ještě méně tepla, příliš tenká dřevěná podlaha může začít snadněji vysušovat. Naopak se vyhněte měkkému dřevu (smrk nebo javor) i nestabilním dřevinám, jako je buk. Tyto materiály se pro podlahové topení nehodí. Je také důležité, aby dřevěné parkety měly stabilní základ s teplotou nedeformovatelného materiálu - například březové překližky nebo HDF desky.

Korek

Korková podlaha, podobně jako dřevěná podlaha, se vyznačuje poměrně vysokým tepelným odporem na úrovni 0,11 m2K/W. Proto je z hlediska přenosu tepla z podlahového vytápění méně efektivním řešením.

Korek svou unikátní strukturou, kterou nemá jiný přírodní materiál, tvoří výbornou ochranu proti chladu. Korková podlaha je příjemná na dotek. Zároveň má malou tepelnou vodivost, což z ní činí nepříliš vhodný materiál pro podlahu na podlahové vytápění. O výhodách korkové podlahy jsme více psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47